Odoo Enterprise of Odoo Community

Erwin van der Ploeg

Sinds Odoo versie 9 wordt Odoo geleverd in twee versies. Een gratis community versie en een betaalde Enterprise versie. Maar welke versie is voor mijn bedrijf nou het meest geschikt?

In dit blog zal ik toelichten wat de verschillen zijn tussen de beide versies en waar je op moet letten bij het maken van je keuzen.

Geschiedenis

Zoals waarschijnlijk bekend is Odoo gestart als een geheel open source product. Mede doordat Odoo open source is heeft het een grote community aangetrokken en is het kunnen groeien tot het pakket wat het nu is. Vele mensen hebben meegewerkt aan de software en hebben het pakket altijd gratis kunnen gebruiken. Wil je service van Odoo, zoals support, bug fix garantie of een Odoo migratie, dan kan je al jaren een Enterprise contract afsluiten. Zoals in open source vaak gaat. Je betaald niet voor het product, maar voor de dienstverlening.

Helaas is gebleken dat niet voldoende gebruikers van Odoo een Enterprise contract afsloten met Odoo, maar service afnamen bij anderen. Dit leidde ertoe dat de inkomsten van Odoo onder druk stonden en ze een oplossing moesten bedenken om het bedrijf gezond te houden.

Dit heeft ervoor gezorgd dat er een aantal wijzigingen zijn doorgevoerd:

  1. Odoo Enterprise is gelanceerd. Dit is een uitgebreide versie met meer mogelijkheden en een verbeterde user interface.
  2. Alleen officiële Odoo partners mogen de Odoo Enterprise versie leveren aan eindgebruikers
  3. Een verandering van licentie van Odoo van AGPL naar LGPL

Odoo Licentie

Odoo heeft met het uitbrengen van versie 9 een licentiewijziging doorgevoerd. Waren alle versies voor versie 9 nog AGPL, de versie 9 community versie en Enterprise versie zijn LGPL.

Drie redenen liggen ten grondslag aan deze beslissing.

  1. Odoo Enterprise. Odoo Enterprise is niets meer als extra Odoo Apps welke een proprietary licentie hebben. Een proprietary licentie, gecombineerd met AGPL is niet toegestaan, met LGPL wel.
  2. De Odoo website module en portal functionaliteit. Bij AGPL heeft iedere gebruiker van de software, recht op de broncode van de software. Dat is bij een website onwenselijk
  3. Door LGPL te gebruiken, mogen Odoo App bouwers ook verlangen dat de software niet gedistribueerd mag worden en dat ze de modules mogen verkopen. Dit moet leiden to meer Odoo App bouwers.
Wil je meer weten over de Odoo licenties, kijk dan eens op deze Odoo pagina's:

De kosten

Voor de community versie van Odoo hoef je geen licentie kosten te betalen. Maar vergis je niet. De implementatiekosten zullen niet veel verschillen met een Odoo Enterprise versie. Wil je meer weten over wat Odoo echt kost? Lees dan mijn blog Wat kost Odoo eigenlijk?

De licentiekosten van Odoo Enterprise zijn heel scherp. Je betaald € 20,-- per gebruiker per maand voor het gebruik van alle modules. Dit betreft een installatie op een eigen server. 

Voor- en nadelen

Door het gebruik van de Enterprise versie krijg je van Odoo een bugfix garantie en bieden ze tevens een gratis migratie service aan naar toekomstige versies. Het nadeel van de Enterprise versie is dat het op dit moment geen 'downgrade' functionaliteit kent. Dit betekend dat als je eenmaal hebt gekozen voor de Enterprise versie, je hier voor altijd aan vast zit. De Enterprise licentie is een gebruikersrecht en het recht op gebruik vervalt als je niet meer betaald aan Odoo.
 

Is de Enterprise versie nog open source?

Dit is best een lastige vraag om te beantwoorden. Dit omdat een licentie een juridische iets is en er veel verschillende open source licenties zijn. Maar als we kijken naar wat gesteld wordt als de open source definitie dan is Odoo niet meer open source. Het is namelijk niet toegestaan de Enterprise versie te distribueren.

Maar is dit een probleem voor de eindgebruiker? Veel eindgebruikers willen helemaal niet Odoo distribueren. Zij willen een open source pakket omdat de broncode open is en dat deze makkelijk is aan te passen. Een eindgebruiker wil de vrijheid om te kunnen kiezen welke Odoo partner hij wil gebruiken. En dit is met Odoo Enterprise nog steeds mogelijk. De klant heeft alle vrijheid om Odoo aan te passen, uit te breiden en om dit te laten uitvoeren door wie hij ook wil.
 

De verschillen

De belangrijkste verschillen, waarvoor wij de Enterprise versie adviseren zijn de ontbrekende financiële rapportages en de bankafschrift import. Maar werk je intensief met je website, is het hebben van meerdere pagina versies en A/B testen ook belangrijk ok te hebben.

En hoewel het geen functionaliteit toevoegt is in de huidige tijd een mobile applicatie onmisbaar. Ben je veel onderweg, of zijn je mensen veel onderweg, dan is Odoo Enterprise de oplossing die je moet hebben.

Keuzes maken komt met voor- en nadelen en zo ook bij de keuze van de Odoo versie. In onderstaande tabel zie je precies welke mogelijkheden de community versie mist.

Odoo VersieEnterpriseCommunity
FEATURES
Gebruikers interface
Mobiele versie (responsive)
Boekhouding
Financieel Dashboard
Dynamische financiele rapportages
Bankafschrift import: Camt.053
Klant betaalherinneringen
Project Management
Urenstaat Chrome Mobiele app
Prognose
Gantt Charts
Sales Management
VoIP Integratie
Klant portaal
Digitale handtekening
Abonnementen
Digitale producten
Personneelsbeheer (HRM)
Beloningen
Afdeling Dashboard
Warehouse Management
Barcode ondersteuning
Verzending via: UPS, Fedex, DHL, USPS, Temando
Multi-company ondersteuning
Website Builder (CMS)
Formulier maker
Call-to-Actions blokken
Meerdere versies
A/B Testing
E-commerce
Verzending integratie
eBay Connector
Amazon Connector
Kassa (Point of Sale)
Klantenkaarten
Marketing
Lead Scoring
E-mail Marketing Sjablonen

Advies

Odoo heeft ervoor gekozen om een aantal belangrijke functionaliteiten te plaatsen in de Enterprise versie. Het verlies van deze functionaliteit in de community versie maakt dat deze versie toch wat gehandicapt is. De Odoo community zal dit waarschijnlijk 'wel oplossen', maar ik vraag me af of dat de juiste weg is.

Het ontbreken van de uitgebreide boekhoudkundige rapporten of een koppelning met een Nederlandse bank is gewoonweg te belangrijk om niet te hebben. Je kan zonder, maar als het kan zou ik Odoo Enterprise adviseren.

Is het moeilijk om een juiste keuze te maken? Je kan natuurlijk altijd starten met ed community versie en later een Enterprise contract afsluiten.

Nieuwsgierig geworden naar Odoo?

Probeer het dan zelf gewoon eens uit.