Wat kost Odoo eigenlijk?

Erwin van der Ploeg

Niet meer actueel

Wegens prijswijzigingen van zowel Odoo als de dienstverlening van Odoo Experts is dit blog niet meer actueel.

Laatst hoorde ik een klant zeggen: “Dat Odoo, dat is geinig voor weinig”. Ik moest natuurlijk wel even lachen om de opmerking. Maar ik hoor dat natuurlijk vaker. Vaak wordt gedacht, “het is open source en dan kost het niets”. Maar is dat ook zo? Ik zal in dit blog de kosten uiteenzetten.

ERP Systeem

Wat belangrijk is en soms wordt vergeten, is dat Odoo een ERP Systeem is. Het is de software waarmee je je gehele bedrijf gaat beheren. Alle processen en alle informatie van je bedrijf wordt in deze software opgenomen. Maar vergeet niet dat Odoo maar een middel is. Bij de implementatie van een ERP Systeem gaat het veel verdere dan alleen het ERP Systeem. Het gaat over processen en mensen. Processen die in de software geborgd moeten worden en mensen die er mee moeten werken. Daarom zal je als bedrijf veel tijd moeten investeren in voorbereiding en de uiteindelijke uitvoering.

Zie Odoo niet als een online tooltje wat je ‘even kan inzetten’. Wil je succesvol zijn met Odoo en je bedrijf, dan zal je het in gebruik nemen van Odoo als project moeten aanpakken.

Wil je hier meer informatie over? Download dan ons gratis e-book "Waarom is ERP Implementatie zo moeilijk - 17 tips om wel succesvol te zijn"

Odoo Enterprise

Odoo wordt geleverd in twee versies. Dit zijn de gratis beschikbare community versie en een betaalde Enterprise versie. Voor welke versie je moet kiezen, is afhankelijk van je eisen en wensen. In mijn blog Odoo Enterprise of Odoo Community - De voor- en nadelen kun je alles lezen over de verschillen.

De Enterprise versie van Odoo kun je gebruiken voor € 20,-- per maand per gebruiker, met een minimum van 5 gebruikers. Voor deze prijs kan je gebruik maken van alle Odoo Apps. Je hoeft niet per App te betalen. Ter vergelijk, bij Exact Groothandel betaal je voor een gebruiker die het hele pakket wil gebruiken € 129,-- per maand. Bij Microsoft Navision, is dit € 89,-- per maand.

Indicatie >> Odoo Enterprise 5 gebruikers per jaar:    € 1.200,--

Odoo Hosting

Odoo is een server applicatie en heeft server nodig om op de worden geïnstalleerd. De gebruikers van Odoo hebben alleen een webbrowser nog en verder helemaal niets. Dat is wel zo handig. Je kunt Odoo installeren op een eigen server, maar het is ook mogelijk Odoo te hosten op een server welke je huurt. De kosten voor de server zijn afhankelijk van de zwaarte van de server. Hoe meer interne gebruikers hoe zwaarder de server.

Omdat het met Odoo ook mogelijk is een website en webshop te maken, is het aantal bezoekers van je website en webshop ook bepalend voor de specificaties van je server. Hoe meer bezoekers, hoe zwaarder de server.

Indicatie >> Odoo server M per jaar, incl. setup:    € 580,--

Odoo Implementatie

Het meeste kosten van je Odoo project zullen gaan naar de implementatie van Odoo. Voor het goed implementeren van Odoo is het zeer aan te raden om een Odoo Expert in de hand te nemen. Een Odoo Expert weet niet alleen veel van het pakket Odoo, maar weet ook hoe je een ERP project moet managen. Bespaar niet op goed advies en zorg voor een hele goede voorbereiding. Hoe beter de voorbereiding, hoe beter het project zal verlopen.

Je kunt hier mijn E-book downloaden, waarin ik praktische tips geef, hoe je een ERP implementatie tot een succes kan maken.


Omdat de kosten voor de implementatie van vele factoren afhankelijk zijn, zoals een goede voorbereiding, hoeveel tijd kan de klant zelf vrijmaken, welke Odoo Apps gaat de klant gebruiken, hoeveel gebruikers moeten er getraind worden, etc.

Maar als grove vuistregel moet je rekening houden met een implementatietijd van 1 dag per Odoo App voor kleine projecten tot 3 dagen per Odoo App voor grotere projecten.

Indicatie >> Odoo implementatie 6 Apps, 5 gebruikers:    € 4.800,--

Odoo maatwerk

Maatwerk is eigenlijk niet het goede woord, maar een echte goede term is er niet. Bij Odoo maatwerk bedoelen wij kleine (soms grotere) aanpassingen in bijvoorbeeld lay-outs en schermen. Veelal dien de factuur en order documenten van Odoo te worden opgemaakt in de huisstijl van de klant. Maar ook het toevoegen van extra kolommen in schermen om het toevoegen van enkele extra velden. Dit soort aanpassingen wordt door een Odoo partner gedaan in een aparte module.

Ook hier is het geheel afhankelijk van de grote van het project, maar hou rekening met enkele extra kosten voor kleine aanpassingen. Maar daarna is Odoo wel perfect!

Indicatie >> Odoo Maatwerk:    € 1.000,--

Odoo Support

Nadat je Odoo in gebruik hebt genomen zal je gaande weg nog vragen hebben en hulp nodig hebben bij het gebruik van Odoo. Odoo heeft binnen zijn Enterprise contract alleen een bug fix garantie. Dus vind je een bug, dan kan je deze melden aan Odoo Support. Maar voor overige functionele en technisch vragen kun je een support contract afsluiten met een Odoo partner.

In het begin zal je meer support nodig hebben en uiteindelijk wordt dit telkens minder.

Indicatie >> Odoo support eerste jaar:    € 2.800,--
 

Totaal overzicht

In dit blog hebben we een overzicht gemaakt van de kosten. Maar het implementeren van een ERP Systeem zoals Odoo is echt maatwerk. En hiermee bedoel ik niet de software, maar het project wordt, samen met de klant, nauwgezet uitgewerkt. Iedere implementatie is anders, ieder bedrijf is anders en ieder mens is anders. Zo ook zal iedere Odoo implementatie een ander budget vragen.

Maar om je een richting te geven zou je deze kosten eens kunnen bekijken. Dit zou het budget kunnen zijn van een bedrijf van 5 gebruikers welke Odoo gaat gebruiken met 6 Apps.

Odoo Enterprise 5 gebruikers per jaar

€    1.200,00

Odoo server M per jaar, incl. setup

€       580,00

Odoo implementatie 6 Apps, 5 gebruikers

€    4.800,00

Odoo Maatwerk

€    1.000,00

Odoo support eerste jaar

€    2.800,00

€  10.380,00

Aan dit voorbeeld budget kunnen geen rechten worden ontleent.


 

Een gemiddeld ERP Systeem gaat 7 jaar mee. Gaan we ervan uit dat de support ongeveer gelijk blijft, dan zijn de kosten voor het ERP Systeem ongeveer € 875,- per gebruiker per jaar. Hou er rekening me dat de kosten in het eerste jaar het hoogst zullen zijn en de jaren erna lager zullen zijn.

Nieuwsgierig geworden naar Odoo?

Probeer het dan zelf gewoon eens uit.