Mijn eerste ervaring met Odoo

Diederik Wesselink
maart 2019
Diederik Wesselink
16 maart 2019 in Odoo Experts

Mijn eerste ervaring met Odoo

Inleiding

Enige tijd terug heb ik mijn toetreding gemaakt in de wereld van Odoo. Trots als een pauw ben ik begonnen bij Odoo Experts en ben hier met open armen ontvangen. Naast dat dit ervoor zorgt dat ik me erg goed op mijn plek voel, haal ik veel plezier uit het werken met Odoo. Op het eerste oog is Odoo heel breed en erg complex, echter dankzij de manier waarop Odoo wordt aangeboden, is het een prettig softwarepakket om mee te werken en is de logica snel te begrijpen. Het pakket bevat verschillende applicaties die makkelijk zijn toe te voegen via een gebruikersvriendelijke app store, waar duidelijk wordt vermeld wat de aangeboden applicaties doen. De door Odoo ontwikkelde applicaties zijn alle gemaakt binnen een vergelijkbare stijl, waardoor het gebruik van een nieuwe applicatie al snel vertrouwd aanvoelt. Alle informatie tussen applicaties binnen Odoo is onderling deelbaar of kan door middel van aanpassingen gedeeld worden. Dit is te danken aan de slimme manier die gebruik wordt om informatie in de database van een gebruiker te registreren. Daarnaast kan je dankzij de export optie alle data makkelijk exporteren naar Excel en delen met contacten die geen gebruik maken van Odoo. Ook kunnen documenten gedeeld worden met klanten en zodoende is Odoo niet alleen heel handig voor intern gebruik ook klanten zullen er het voordeel van merken.

Wat ik zo mooi vind aan Odoo

Het leuke van Odoo is dat het erg simpel oogt en bruikbaar voelt zonder dat je er al mee begonnen bent. Als je dan steeds veder in de applicatie duikt, zie je dat een heel complex structuur aan databases op een mooie manier informatie onderling deelt. Dit gebeurd op een hele logische manier waardoor je zelf ook snel een koppelingen maakt tussen applicaties. Ik hou er zelf erg van als programmatuur logisch werkt en doet wat je verwacht.  Dit is ook echt iets dat Odoo erg gebruiksvriendelijk en makkelijk maakt om mee te beginnen.

Het is daarnaast erg prettig dat Odoo trainingen aanbied die erg goed helpen bij het leren van het pakket. Alle trainingen zijn gedaan via video’s, dus er hoeft niet veel gelezen te worden. Het is erg prettig om mee te kunnen klikken in het Odoo systeem, terwijl een specialist je uitlegt hoe het systeem werk.

Ook zijn er mogelijkheden om een testomgeving te beheren die is aangeboden via Odoo, deze bied je als gebruiker een goede trainingstool.  Naast dat je veel nieuwe en onbekende applicaties van Odoo zelf kan uitproberen en kan bekijken geeft het je als Odoo gebruiker een goed gevoel om veder te kunnen leren. Zo kan je non stop nieuwe features uitproberen en heb ik veel plezier met het zelf maken van aanpassingen. Ik heb zelfs al een eigen applicatie gemaakt die ik heb ingericht om alleen velden te tonen die ik wou zien voor mijn projectje. Ook heb ik mijn eigen geautomatiseerde acties gemaakt en was ik erg trots dat ik dit heb kunnen maken

Veder is er een groot aanbod aan handige applicaties van andere partijen en bied Odoo deze aan op een goede manier via een duidelijk doorzoekbaren app store. Odoo geeft gebruikers hierdoor de mogelijkheid gebruik te maken van softwareontwikkelaars die niet direct werkzaam zijn voor Odoo.

Goed toegankelijke app store

Odoo biedt haar apps op twee verschillende manieren aan. Binnen het Odoo pakket heb je de mogelijkheid om via apps de door Odoo aangeboden applicaties en bijbehorende modules te bekijken en te installeren. Daarnaast heeft Odoo ook een app-store die via een webbrowser te bereiken is, https://www.odoo.com/apps , waar externe ontwikkelaars hun zelf gemaakte applicatie of module kunnen aanbieden.

Applicaties en modules aangeboden door onafhankelijke partijen worden soms gratis aangeboden, maar steeds vaker hangt er toch een prijskaartje aan. Hier is niets miss mee, want het is niet verkeerd om iemand te betalen voor zijn diensten. Echter brengen apps die ontwikkeld zijn door een afhankelijke partij wel enig risico met zich mee.  Er is namelijk geen garantie dat een applicatie veder wordt ontwikkeld, maar ook hier zet Odoo zich hard op in en probeert deze partijen te overtuigen toch updates voor nieuwe versies uit te blijven brengen. Door de manier van samenwerken vanuit Odoo blijven veel developers van apps de software trouw en brengen tijdig nieuwe updates uit voor hun software.


Odoo + afbeelding en tekst

Mijn werkzaamheden

Binnen Odoo experts heb ik de verantwoordelijkheid gekregen om mij bezig te houden met het doen van ondersteuning voor alle bestaande klanten. Hieruit krijg ik veel plezier, want ik vindt het erg leuk om mensen te helpen en ze blij te maken door problemen voor hun uit de wereld te helpen. Vaak zijn de problemen die gemeld worden niet eenvoudig en is het hierdoor soms erg lastig om een goede oplossing te vinden, maar gelukkig heb ik ondersteuning van een top team aan developers. Deze staan altijd voor me klaar en proberen mij altijd snel bij te springen om een goede oplossing te zoeken. Het scheelt natuurlijk een hele boel als je weet dat je rugdekking hebt van collega’s die met dezelfde insteek klanten willen helpen om hun problemen uit de wereld te helpen.

Naast het plezier van het proberen mensen blij te maken, heb ik ook met veel verschillende klanten te maken. Dit maakt het werk erg afwisselend en krijg ik inzicht in veel verschillende ondernemingen. Soms kan het best moeilijk zijn om te moeten wisselen van de inrichting van het ene bedrijf naar een ander bedrijf, maar dit maakt de uitdaging binnen het ondersteunen wel groter en leuker.

Ook haal ik als Odoo consultant veel plezier aan het adviseren van klanten, hoe de inrichting of functies van Odoo beter gebruikt kunnen worden en geeft het een ontzettende boost om klanten blij te maken met een goed advies. 

Flexibele app door development

Binnen Odoo experts proberen we in eerste instantie een oplossing te bedenken voor onze klanten op basis van de door Odoo geleverde tools. Veel al kunnen we aanpassingen maken binnen Odoo met de studio applicatie of kunnen we gebruik maken van de inrichting binnen Odoo zo te gebruiken dat het precies doet wat de klant wil. Maar mocht het toch zo zijn dat de wens van de klant niet eenvoudig opgelost kan worden, dan is het super mooi dat alle code openbaar is. Onze developers zijn dan heel snel in het aanbieden van een mooi alternatief en daardoor kunnen we toch voldoen aan de wensen van de klant. Het is mooi om te zien dat developers door te coderen en het perfect samenwerkt van Odoo applicaties een perfecte oplossing voor de klant kunnen aanleveren.


Door deze functionaliteit is bijna alles mogelijk en kunnen we al type klanten van groot tot klein helpen, in het toereiken van hun wensen voor hun organisatie.