Wat is Odoo?

Erwin van der Ploeg
september 2015

Wat is Odoo?

Wat is Odoo? Die vraag krijgen we vaak. Ons eerste antwoord is vaak dat Odoo voorheen OpenERP was genaamd. Maar ook die naam is nog niet zo bekend in Nederland. Op zich gek, als je bedenkt dat Odoo wereldwijd al door 2 miljoen gebruikers wordt gebruikt en Nederlands de nummer 1 vertaling van de software is. Onbekend maakt onbemind en er is dus voor het bedrijf Odoo en voor ons nog veel werk aan de winkel om de naam Odoo bekend te maken. 

Laten we eens starten met dit blog artikel en je een introductie geven van Odoo.

Het bedrijf Odoo

Odoo is een software applicatie dat gemaakt wordt door het bedrijf Odoo S.A. met haar hoofdkantoor in België. Odoo maakt een stormachtige groei door. Ooit begonnen in 2004 op de welbekende zolderkamer door Fabien Pinckaers, als TinyERP, doorgegroeid via de naam OpenERP, naar de huidige bedrijf en productnaam Odoo.  Het bedrijf heeft inmiddels vestigingen in België, San Francisco, New York, Luxemburg, India en Hong Kong en is in  120 landen actief via een groot partner netwerk. Het bedrijf wordt nog steeds geleid door de oprichter Fabien. Van twee keer het woord ERP in de bedrijfsnaam is er in 2014 voor gekozen om verder te gaan als Odoo. 

Het product is inmiddels zo gegroeid in functionaliteit, dat het eigenlijk geen ERP Systeem meer is, maar veel meer dan dat. 

Odoo is het snelst groeiende bedrijfssoftware pakket ter wereld. 

Odoo heeft een complete verzameling van bedrijfsapplicaties voor alle zakelijke behoeften: van het maken van een website of webshop tot productie, voorraadbeheer en boekhouding, allemaal naadloos geïntegreerd. 

Het is de allereerste keer dat een softwareproducent al deze bedrijfsprocessen in één systeem heeft geïntegreerd

De visie van Odoo

De visie van Odoo is dat je werkzaamheden alleen maar simpel maakt door alle software en tools samen te voegen en te integreren in één software pakket. Dit geeft de meeste efficiëntie en de beste gebruikerservaring. 

Om dit te bereiken heeft Odoo een paar belangrijke stappen gezet en als eerste software pakket de backend en front-end geheel geïntegreerd.  Een naadloze integratie tussen website, webshop en de traditionele backend, zoals verkoop, inkoop, voorraad en financiën.


Het product Odoo

Daar waar veel traditionele ERP Systemen gemaakt zijn om financieel overzicht te krijgen heeft Odoo een andere benadering genomen. 

In Odoo wordt de klant centraal gesteld en heb je alle tools beschikbaar om je klant vanaf het eerste moment te bedienen. Je kunt een website en webshop bouwen vanuit Odoo. Je kunt tailor-made mailingen maken en versturen, vergelijkbaar met Mailchimp. 

Je kunt krachtige marketing campagnes opzetten en je marketing activiteiten automatiseren. Maar heb je een winkel of restaurant, dan is ook een kassa (pos) functionaliteit standaard aan boord. Geen ingewikkelde koppelingen en interfaces, maar alles geïntegreerd in hetzelfde systeem.


Opensource

Odoo is open source software, wat betekent dat de source code vrij toegankelijk is voor iedereen.  De huidige versie 9 van Odoo wordt geleverd in twee versie. De gratis community versie welke gratis en vrij gebuikt worden door iedereen. De Enterprise editie is een nieuwe versie, weke alleen kan worden gebruikt door eindgebruikers welke een contract afsluiten met Odoo. De Enterprise versie zal ook meer functionaliteit bevatten. Zie de prijzen pagina voor de verschillen.


Implementatie partner

Hoewel Odoo het eenvoudigste en flexibelste product is in zijn soort, is het verstandig om een specialist in Odoo in de arm te nemen, wil je Odoo implementeren bij je bedrijf.  Voor het inrichten en instellen van een ERP Systeem, heb je kennis nodig van de processen en ook van het product Odoo. 

Odoo Experts is Odoo Gold Partner en specialist in Odoo en kan je helpen en adviseren. En onze stelling hierbij is, dat het niet om het product gaat. Het product is maar een middel om je doel te bereiken. Het gaat om processen en mensen en dat vraagt om een optimale begeleiding. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het vraagt kennis en kunde om een project tot een goed einde te brengen.

Nieuwsgierig geworden naar Odoo?

Probeer het dan zelf gewoon eens uit.