Odoo Projecten

Hoe eenvoudig kan projectmanagement zijn.

Erwin van der Ploeg
februari 2016
Erwin van der Ploeg
27 februari 2016 in Projecten

Odoo Projecten

Hoe eenvoudig kan projectmanagement zijn.

Met de Odoo App voor projecten heb je een uitstekende module voor het managen van de projecten binnen je bedrijf. In Odoo projecten kun je projecten maken en hieraan taken koppelen. Taken zijn vervolgens weer te koppelen aan de werknemers om het gehele project te plannen.

Lever je ook supportdiensten binnen je bedrijf, dan kun je ook deze beheren met de projectenmodule. Supportvragen kunnen klanten mailen naar een speciaal e-mail adres en Odoo zal deze aanmaken als een issue (ticket). Voor zowel projecten als issues beschikt Odoo overeen duidelijke Kanban weergave, zodat je direct inzicht hebt in de fase waarom een taak of issue zich bevind binnen een project.

In de projectenmodule is ook de Odoo Chatter geïntegreerd, zodat je alle communicatie over je projecten en taken eenvoudig kan delen met je collega’s en klanten. Niets gaat verloren en alle berichten, inclusief bijlages, worden bewaard bij het project en taak.

Wil je meer informatie over de cijfers van je project, dan schakel je eenvoudig over naar de draaitabel (pivot) weergave.

Een project aanmaken

Odoo Projecten

De eerste stap is altijd een project aanmaken. Per project leg je de naam vast, of het een intern project is of een klant project. Het is zelfs mogelijk om een beoordelingssysteem te koppelen voor de klanten, zodat ze je feedback kunnen geven over je project.

Projectfases

Om de voortgang van taken binnen een project goed te kunnen volgen is het belangrijk om eerst de fases van het project te definiëren. Deze fases zijn de kolommen van het project en hierlangs sleep je de taken van je project eenvoudig van links naar rechts. 

Maak taken en plan je project

Binnen een project verdelen we werkzaamheden onder in taken. Iedere taak beslaat een deel van het project. Je kunt iedere taak een tijdindicatie meegeven, voor de prognose planning. Het is mogelijk een taakomschrijving weer te geven en op basis daarvan de taak uit te voeren. Maar Odoo kan ook koppelen met een samenwerk platform, waarin je met meerdere kunt werken aan een taakomschrijving. Een soort van kladblok waarin iedereen direct kan schrijven. 

Tijd schrijven op projecten

Bij iedere taak (en issues) is het mogelijk te werkelijk verwerkte tijd te schrijven. Is het project een fixed price project dan wordt alleen de kostprijs van de werknemer vastgelegd bij het project. Werk je op nacalculatie, dan kun je via de gekoppelde contractorder de werkelijk verwerkte uren factureren aan de kant. In beide gevallen krijg je via het contract een rendement calculatie van je project.

Support issues

Odoo Issues

Via een Odoo project is het ook mogelijk support te verlenen. Je kunt per project issues beheren of een separaat project aken voor alle binnenkomende supportvragen. Overeenkomstig de projecten heb je ook voor de issues een Kanban weergave en heb je precies in beeld welke supportvragen nog open staan en wat de status is.

Klant portaal

Odoo maakt het voor de klant inzichtelijk wat de status is van een support issue. Je klant kan inloggen en in zijn portaal de status van zijn supportvraag bekijken en hier via de Odoo Chatter op reageren. Het hoeft natuurlijk niet via de website, ook via mail wordt alle communicatie vastgelegd bij de projectissue.

Project statistieken

Een project is niets zonder goede statistieken. In Odoo kun je alle gegevens bekijken in handige (pivot) draaitabellen. Alle informatie over projecten taken en tijd kun je eenvoudig analyseren. Ben je meer beeldend ingesteld, dan schakel je eenvoudig over op de grafiekweergave en heb je alles wat je wilt weten van je project op beeld.

Meer weten?

Wil je meer weten over Odoo Projecten, stel je vraag hieronder of stuur een berichtje naar Odoo Experts Support op: support@odooexperts.nl. Je vraag komt dat automatisch bij ons binnen als issue ;).