Hier moet je op letten bij het kiezen van je ERP-systeem

Het kiezen van een ERP-systeem gaat niet over het ijs van één nacht. Het beïnvloedt het succes van de gehele organisatie. Odoo Experts helpt je graag!

Het kiezen van een ERP-systeem gaat niet over het ijs van één nacht. Een ERP-systeem beïnvloedt het succes van de gehele organisatie. Van human resources tot aftersales. 

Wij zijn ons ervan bewust dat deze blog geen uitsluitsel geeft over de juiste keuze van een ERP-systeem voor jouw organisatie. Vrijwel altijd is er een uitgebreide briefing nodig om te bepalen welke onderdelen en modules het beste passen bij het type organisatie. Om die reden is het belangrijk om zo vroeg mogelijk een projectteam te vormen met een sterke leider en een vooraf afgesproken mandaat. Een ERP-implementatie is namelijk een verandertraject dat vraagt om gedreven en betrokken interne aansturing. Het projectteam moet kunnen uitdragen waarom voor een bepaald ERP-systeem is gekozen en waarom een snelle en zorgvuldige ERP-implementatie uitermate belangrijk is.

In deze blog 10 aandachtspunten bij het kiezen van de juiste software voor jouw bedrijf.

  1. Vorm zo vroeg mogelijk een projectteam met een sterke leiding en mandaat.
  2. Schrijf je processen en scenario’s uit. Zorg dat je weet welke processen en welke scenario’s er zijn. Alleen dan kun je beoordelen of het ERP-systeem past bij je bedrijf.
  3. Bepaal je eisen en wensen en prioriteer deze. Zorg dat je goed weet welke functies je nodig hebt om je processen te ondersteunen. Dit moet gaan van must-have tot nice-to-have.
  4. Probeer zo snel mogelijk een selectie te maken van een ERP-systeem en kies dan een geschikte implementatiepartner. Te lang onderzoek doen naar verschillende ERP-systemen vertraagt en is kostbaar.
  5. Denk eraan dat de software maar een tool is, het gaat om mensen en processen. Hoe ga je om met procesveranderingen en verandermanagement?
  6. Stel je scope vast; wat doen we wel en wat doen we niet?
  7. Focus op de bedrijfsprocessen waar de meeste winst te behalen valt.
  8. Denk aan de Total Cost of Ownership (TCO). Wat zijn de eenmalige en wat zijn de herhalende kosten?
  9. Denk aan de schaalbaarheid van het ERP-systeem. Kan dit systeem meegroeien met de doelstellingen van het bedrijf?
  10. Hoe staat het met de klanttevredenheid/recensies van het pakket en de implementatiepartner? Vraag dit bij bedrijven die al eerder met hen te maken hebben gehad.

Het zijn slechts enkele aandachtspunten. Wil je weten waar je nog meer op moet letten? Bel of mail ons. Wij informeren je graag vrijblijvend over de mogelijkheden van Odoo. ERP-software die je modulair kunt implementeren en waar wij experts in zijn!

Wil je alles van Odoo weten, maar dan eenvoudig?

Met Odoo hou je het simpel! We sturen het je wel per mail 😊

Hier moet je op letten bij het kiezen van je ERP-systeem
Odoo Experts 26 juli 2022
Deel deze post