Hoe kies ik de beste Odoo Hosting?

Odoo Enterprise kan op 3 verschillende platforms worden gehost: Odoo Online, Odoo.sh (dedicated cloud) of on-premises met behulp van je eigen infrastructuur. Laten we de voor- en nadelen van elk platform vergelijken om je te helpen de optie te vinden die het beste past bij jouw bedrijf.

Odoo Online - De eenvoudigste oplossing

Odoo Online is een SaaS (Software as a Service) oplossing. Binnen een paar seconden en een paar klikken is je cloud-installatie gereed en klaar voor gebruik. Odoo Online wordt zelfs geleverd met een vooraf ingestelde e-mailserver!

Het grootste voordeel van Odoo Online is de eenvoud. Je hoeft je nooit zorgen te maken over de technische aspecten, want Odoo zorgt voor alles. Odoo monitort het platform 24/7 om ervoor te zorgen dat Odoo altijd goed presteert. Groeit je bedrijf, dan schaalt Odoo met je mee op. Natuurlijk zijn back-ups goed geregeld en worden bugfixes en beveiligingsupdates automatisch doorgevoerd.

Elke dag maakt Odoo een volledige back-up van je database(s) en worden ze gerepliceerd op tenminste 3 verschillende machines op verschillende continenten. Vanuit je eigen database-controlecentrum kunt je al je back-ups van de afgelopen 3 maanden downloaden. Je kunt je productiedatabase ook gemakkelijk dupliceren voor een tijdelijke testomgeving die erg handig kan zijn bij de implementatie van nieuwe functies. Odoo Online heeft een Cloud Service Level Agreement. Odoo garandeert een uptime van 99,9% (exclusief gepland onderhoud).

Op Odoo Online kun je alleen standaard Odoo apps installeren en geen apps van derden of eigen maatwerk. Standaard apps zijn de apps die door Odoo SA zijn ontwikkeld, onderhouden en worden geüpgraded. Kleine aanpassingen, zoals het aanpassen van schermen of rapportages, is mogelijk door gebruik te maken van Odoo Studio.

Odoo Online - Beheer je database

Odoo biedt ook upgrades naar de nieuwste Odoo versie aan voor alle apps die je in gebruik hebt. Alle extra services (hosting, onderhoud, support, back-ups, upgrades) zijn inbegrepen in de prijs van Odoo Online. Met Odoo Online zijn je kosten voorspelbaar.

Odoo On-Premises - Eindeloze mogelijkheden

Odoo Enterprise kan ook op een eigen server worden installeren of op een gehuurde server van Odoo Experts. Wanneer je Odoo On-Premises gebruikt, heb je de volledige controle en autonomie van je installatie. Daarom kun je alle apps gebruiken die er zijn en kun je ook eigen maatwerk implementeren. Het zelf installeren van Odoo raden we af en we adviseren je hiervoor Odoo Experts in te schakelen. Ben je op zoek naar Odoo Hosting, neem gerust contact met ons op voor informatie en advies.  

Het installeren van Odoo op een eigen server adviseren wij als je speciale wensen hebt ten aanzien van veiligheid, schaalbaarheid of performance. Ook bij het koppelen (interfaces) met andere software via de Odoo API adviseren wij een eigen server. Bij het gebruik van de API op Odoo Online of Odoo.sh kun je tegen performancegrenzen aanlopen, welke je niet kunt beïnvloeden. Een eigen server is hiervoor de beste oplossing.

Met een eigen server zijn de mogelijkheden eindeloos, maar heb je wel veel technische kennis nodig van het opzetten van een goede infrastructuur. Bij een eigen server moet je nadenken over:

 • Één of meerdere servers in cluster
 • Opzetten van OTAP-omgeving

 • Updates van Odoo

 • Installeren van een reverse proxy

 • Koppelen van e-mailservers en domeinen

 • Installatie SSL-certificaat

 • Het maken van back-ups

 • Het tunen van Odoo

 • Het tunen van de PostgreSQL database

 • etc.

Odoo.sh - Het beste van twee werelden

Odoo.sh is een PaaS (Platform as a Service) beheerd door Odoo SA. Met Odoo.sh kun je met een paar klikken je eigen cloudplatform implementeren. Ook wordt Odoo.sh geleverd met een e-mailserver, maar je kunt ook gebruikmaken van je eigen e-mail server.

Odoo.sh is gemaakt voor op maat gemaakte Odoo implementaties. Je kunt eenvoudig alle standaard Odoo apps installeren, maar ook alle apps van derden die beschikbaar zijn in de Odoo apps store.

Bovendien vind je ingebouwde tools waarmee je nieuwe apps en aangepaste functies kunt ontwikkelen en testen, zoals:

 • Integratie met GitHub

 • Een online-editor

 • Continue integratie

 • Je eigen OTAP-omgeving

 • Versiebeheer (track, fork, merge, etc ...)

 • Geautomatiseerd testen van elke nieuwe commit

 • En meer

Het platform wordt beheerd door Odoo SA en zij garanderen dezelfde Service Level Agreement die als die voor Odoo Online en dat is: 99,9% uptime. Odoo maakt ook elke dag een volledige incrementele back-up van je productieomgeving. Deze back-ups worden bewaard in 3 verschillende datacenters, op verschillende continenten, zodat je alle back-ups van de afgelopen 3 maanden kunt downloaden.

Odoo.sh Mogelijkheden

Odoo.sh geeft je de flexibiliteit om de beste implementatiearchitectuur te kiezen (aantal werknemers, opslag en aantal testomgevingen) en je kunt de configuratie eenvoudig aanpassen aan wat je nodig hebt. Je kunt het platform schalen naarmate je bedrijf groter wordt!

Het platform bied je het beste van twee werelden. Het gebruiks- en onderhoudsgemak van Odoo Online gecombineerd met de vrijheid van Odoo On-Premises.

Wij zijn erg enthousiast over de mogelijkheden van Odoo.sh en zodoende leveren wij sinds 2019, 90% van onze klanten uit op Odoo.sh.

Migratie naar een ander platform

Migreren van het ene platform naar het andere is altijd een optie. Odoo Experts heeft meerder migraties van Odoo Online naar On-Premises of Odoo.sh uitgevoerd. Wil je overstappen van Odoo Online naar bijvoorbeeld Odoo.sh neem dan gerust contact met ons op voor informatie en advies. 

Samenvatting

Het kiezen van je hostingomgeving is een belangrijke beslissing voordat je Odoo implementeert. Je hebt de vrijheid om te kiezen wat het beste bij je past. Odoo Online is de beste oplossing als je op zoek bent naar standaardsoftware die eenvoudig te installeren en te onderhouden is.

Odoo On-Premises gebruiken is ook een optie, maar je moet wel weten wat je doet. Als je Odoo On-Premises zonder technische kennis wilt gebruiken, raden we je ten zeerste aan om contact met ons op te nemen voor advies. Tenslotte is Odoo.sh de beste optie als je op zoek bent naar een aanpasbare oplossing, met ongelooflijke tools voor ontwikkelaars en zonder gedoe met systeembeheer.
Bron: How to Choose Your Hosting Type


in Blog
Hoe kies ik de beste Odoo Hosting?
Erwin van der Ploeg 15 april 2020
Deel deze post
Labels