Het geavanceerde MES van Odoo

Shop Floor Control software van Odoo

De wereld van productiebeheer ondergaat een constante evolutie, gedreven door technologische innovatie en de voortdurende zoektocht naar efficiëntie. In deze dynamische arena introduceert Odoo een baanbrekende uitbreiding: de Shop Floor Control software

Deze toevoeging aan Odoo's uitgebreide ERP-systeem markeert een nieuwe fase in de evolutie van geïntegreerde productieoplossingen. Het belooft de manier waarop bedrijven hun productieprocessen beheren te transformeren, waarbij de nadruk ligt op real-time monitoring, geoptimaliseerde werkstroom, en verhoogde productiviteit. 

De lancering van Odoo's Shop Floor Control module betekent een belangrijke ontwikkeling in de productie-industrie, waarmee Odoo zich nu positioneert als een volledige Manufacturing Execution System (MES). Deze module verhoogt niet alleen de operationele efficiëntie, maar voegt ook strategische waarde toe aan het algehele bedrijfsbeheer. Met zijn geavanceerde mogelijkheden om processen op de productievloer te stroomlijnen en te integreren met andere bedrijfsfuncties, biedt Odoo een uitgebreide oplossing die voldoet aan de complexe eisen van een moderne, slimme en verbonden productieomgeving.

Wat is MES?

Een Manufacturing Execution System (MES) is een informatiesysteem dat de uitvoering van productieactiviteiten vanaf bestelling tot productie beheert en monitort. Het dient als de cruciale schakel tussen planningssoftware (zoals ERP) en de productievloer, waardoor een naadloze flow van informatie mogelijk wordt gemaakt. MES-systemen verbeteren de productie-efficiëntie door realtime data en analyses te leveren, wat resulteert in betere planning, kwaliteitscontrole en operationeel overzicht.

MES-mogelijkheden binnen Odoo

 1. Productieplanning:
  • MRP (Material Requirements Planning): Odoo's MRP-systeem automatiseert materiaalbehoeften, plant productieorders en werkorders, en zorgt voor tijdige leveringen. Het helpt bij het optimaliseren van voorraadniveaus en het verminderen van verspilling.
  • Capaciteitsplanning: Odoo integreert capaciteitsplanning in het productieproces, waardoor bedrijven hun bronnen effectiever kunnen inzetten en bottlenecks kunnen voorkomen.
 2. Kwaliteitsbeheer:
  • Odoo's kwaliteitsbeheersysteem stelt bedrijven in staat om kwaliteitscontroles en -standaarden te implementeren door het gehele productieproces. Dit systeem omvat procescontrole, compliance tracking en maakt real-time kwaliteitsbewaking mogelijk.
 3. Onderhoud:
  • De onderhoudsapp van Odoo faciliteert preventief en proactief onderhoudsbeheer. Dit stelt bedrijven in staat om onderhoudstaken te plannen, de levensduur van apparatuur te verlengen, en onverwachte storingen te verminderen.
 4. Voorraadbeheer:
  • Odoo's voorraadbeheersysteem optimaliseert logistieke processen, waardoor bedrijven efficiënter kunnen omgaan met voorraadbeheer. Het omvat functies voor voorraadoptimalisatie, tracking van voorraadniveaus, en automatisering van voorraadaanvulling.

Wat is Shop Floor Control?

Shop Floor Control (SFC) is een systeem ontworpen om de directe activiteiten op de productievloer te beheren en te monitoren. Het biedt gedetailleerde controle over werkorders, machinegebruik, en arbeidsinzet. SFC speelt een cruciale rol in realtime-monitoring en helpt bij het verbeteren van de operationele efficiëntie door nauwkeurige tracking en planning van productieactiviteiten.

Voordelen van een MES en SFC

De integratie van MES en SFC in één ERP-systeem zoals Odoo biedt synergetische voordelen:

 • Verbeterde operationele efficiëntie: Door de samenvoeging van MES en SFC, krijgen bedrijven een holistisch overzicht van hun productieprocessen, wat leidt tot efficiënter beheer en minder verspilling.
 • Nauwkeurige data-analyse: Deze integratie biedt accurate en realtime data, essentieel voor effectieve besluitvorming en voortdurende procesverbetering.
 • Betere besluitvormingsprocessen: Met geïntegreerde MES- en SFC-systemen kunnen bedrijven snel reageren op veranderende omstandigheden en strategisch plannen voor toekomstige productiebehoeften.

Odoo integreert MES en SFC

 1. Realtime monitoring en beheer:
  • Directe updates: Odoo's Shop Floor Control zorgt voor realtime updates van de activiteiten op de productievloer. Dit betekent dat managers directe inzage hebben in de voortgang van werkorders en de status van machines.
  • Proactief beheer: Dankzij deze directe updates kunnen managers proactief ingrijpen om verstoringen te minimaliseren en de workflow te optimaliseren.
 2. Efficiënte resourceplanning:
  • Arbeidsinzet: Door de integratie van MES en SFC kan Odoo arbeidskrachten efficiënt toewijzen, rekening houdend met de huidige en toekomstige werkbelasting.
  • Machinegebruik: Odoo helpt bij het maximaliseren van de efficiëntie van machines door geavanceerde planningstools die downtime verminderen en de output verhogen.
 3. Geïntegreerde kwaliteitscontrole:
  • Consistente kwaliteitsnormen: De integratie waarborgt dat kwaliteitscontroles naadloos zijn ingebed in het productieproces, wat leidt tot consistentie in de productiekwaliteit.
  • Continue verbetering: Door integratie van feedbackmechanismen kunnen productieprocessen voortdurend worden geëvalueerd en verbeterd.

Deze geïntegreerde functies stellen Odoo-gebruikers in staat om een meer gestroomlijnd, efficiënt en kwaliteitsgericht productieproces te realiseren, wat cruciaal is in de snel veranderende wereld van de moderne productie.

Wil je Odoo Shop floor Control in het werk zien, bekijk dan onderstaande video.


Het geavanceerde MES van Odoo
Erwin van der Ploeg 10 juni 2024
Deel deze post
Onze blogs