Waarom zijn we gestopt met het gebruik van apps uit de Odoo App Store?

Ja, je leest het goed. We zijn gestopt met het gebruik van apps uit de Odoo App store. We hebben onze recente Odoo-implementatieprojecten geëvalueerd en het bleek dat we geen enkel voordeel hadden bij het gebruik van de Odoo 3p-apps. Integendeel, we verloren kostbare tijd aan het oplossen van bugs en communicatie met de auteurs van deze 3p-apps.

De Odoo App Store

De Odoo App store is de plek voor ontwikkelaars om de Odoo Apps te plaatsen. Iedereen kan een nieuwe module plaatsen in de Odoo App store. Meen je dat??Iedereen? Ja, iedereen kan zijn Odoo Apps posten. Maar wie beoordeelt de kwaliteit van wat er wordt gepost? Helaas: niemand!

Alleen om deze reden zou je de Odoo App Store al moeten vermijden. Het is een broeinest van problemen. Gebruikers verwachten dezelfde ervaring als bijvoorbeeld de Apple App Store (https://developer.apple.com/app-store/review/) of Google Play Store (https://developers.google.com/android/play-protect ).

Gebruikers zien de complexiteit (en potentiële problemen) van een app niet en denken dat je de app gewoon kunt installeren, uitproberen en verwijderen als je het niet leuk vindt. Ik kan het op mijn mobiele telefoon, dus waarom kan ik niet hetzelfde doen op mijn ERP-systeem? Ik kan het ze niet kwalijk nemen dat ze zo denken. We bevinden ons in een app-wereld en zelfs Odoo presenteert hun ERP-systeem als een app-gebaseerde applicatie.

Als we wat beter kijken naar wat er in de Odoo App store wordt aangeboden, vinden we gratis en betaalde apps. Apps zijn niet zo duur en je kunt denken ‘what the heck’, laten we die eens proberen. Als je Odoo database wordt gehost op Odoo.sh, kun je zelfs, met de druk op een knop, een testinstantie maken.

Natuurlijk zijn niet alle apps slecht, daar gaat het mij niet om. De OCA heeft hele goede apps, omdat ze ontwikkelaars tot strikte richtlijnen dwingen, voordat een app gepubliceerd mag worden. Mijn punt is dat als je onwetende gebruikers een App store aanbiedt, ze bepaalde dingen kunnen verwachten. 

Onderstaand een overzicht van wat volgens mij ontbreekt aan de Odoo App Store:

Geen kwaliteitscontrole uitgevoerd door Odoo SA

Iedereen kan zichzelf abonneren en Apps publiceren in de Odoo App Store. Er is geen controle op de uitgever en de gepubliceerde code. Naar mijn mening kun je het publiceren van software niet faciliteren zonder de auteur en de gepubliceerde code goed te beoordelen.

Slechte coderings-standaarden

We hebben veel apps uit de app store gecontroleerd en de meerderheid volgt niet de goede coderings-standaard. Dat maakt code moeilijk te lezen en te onderhouden. Software van goede kwaliteit begint met het volgen van de juiste normen en richtlijnen.

Veiligheidsproblemen

Als niemand de code van de apps in de Odoo Apps Store reviewed. Hoe weet je zeker dat de app geen gegevens lekt? Een beveiligingsprobleem kan alleen intern zijn, door niet de juiste beveiligingsregels in te stellen, maar kan ook schadelijker zijn als je bedrijfsgegevens extern worden blootgesteld.

Performanceproblemen

Voor welk type Odoo database is de app ontwikkeld? Dat kun je niet lezen in de Odoo Apps store. De app werkt misschien prima met 1000 producten, maar werkt de app ook zo goed met 100.000 producten? Oké, het aantal producten in je database kan stabiel zijn, maar hoe zit het met apps die aanpassingen maken aan voorraadmutaties of boekhoudkundige journaalposten. Deze aantallen zullen alleen maar stijgen en kunnen op een gegeven moment in de miljoenen lopen.

En hoe zit het met geplande taken die een 3p-app voor je kan uitvoeren? In Odoo moet een geplande taken (cron) in maximaal 15 minuten worden afgerond. Als je een paar van deze geplande acties hebt, gaat het goed, maar wat als je er veel hebt? En kan die geplande taak het aantal records aan dat moet worden verwerkt? Te vaak hebben we hierover problemen gezien in productiedatabases en hadden problemen in de performance tot gevolg.

Conflicteert met andere aanpassingen

Houd er rekening mee dat iedere Odoo app op zichzelf perfect kan werken, maar kan conflicteren met andere apps, omdat de aanpassingen dezelfde functionaliteit in Odoo raken. Dus testen is altijd een belangrijke stap om te nemen.

Apps voor bestaande functionaliteiten

Er zijn tal van apps die een functionaliteit bieden die al standaard zit in de huidige versie van Odoo. Het lijkt erop dat de grote auteurs (de auteurs die de meeste apps publiceren in de app store), alleen apps migreren naar de nieuwste versie van Odoo zonder te controleren of de functionaliteit al standaard is in de nieuwe versie. Bij het uitbrengen van een nieuwe Odoo-versie zien we honderden apps beschikbaar komen voor de nieuwe Odoo-versie.

Dat roept de vraag op of deze apps serieus compatible worden gemaakt voor de nieuwe versie van Odoo of gewoon naar de app store worden gepusht en we zullen zien wie het zal gebruiken. De gebruikers nemen contact op met de auteur over een probleem en dat levert je ook een nieuwe lead/klant op. Een beproefde strategie.

Updaten naar een nieuwe Odoo-versie

Maatwerk is geen eenmalige investering. Wanneer de standaardfunctionaliteit van Odoo verandert, moet je de aanpassing ook weer compatibel maken. Dit wordt vaak een migratie genoemd. Je moet nadenken over wie dat in de toekomst gaat doen en tegen welke prijs?

Hoe verder zonder App Store?

Het was dus een moeilijke beslissing om te stoppen met het gebruik van de Odoo App Store. We hebben deze beslissing niet lichtvoetig genomen, maar we hebben het gedaan om onze klanten te beschermen voor onverwachte problemen. 

De Odoo App store ziet eruit als een snoepwinkel voor oplossingen die je kant-en-klaar kunt gebruiken. Helaas is dat nu niet zo. 

Zijn er dan geen uitzonderingen?

Zoals zo veel dingen in het leven, zijn er altijd uitzonderingen. Er zijn hele goede auteurs van zeer goede apps. Ze hebben weinig andere keus dan hun apps aan te bieden op de Odoo Apps Store. Het zijn pareltjes van Apps, maar je moet ze weten te vinden. Ben je op zoek naar goed Apps, kijk dan eens naar de apps gemaakt onder de vlag van de Odoo Community Association. Ze hebben ook een eigen app store, de OCA App Store.

Maar wij zijn ook groot fan van het werk van het Poolse bedrijf Ventor Tech. Zij maken een geweldige scan oplossing voor Odoo, maar ook e-commerce koppelingen hebben ze beschikbaar. Kijk maar eens op de website van Ventor Tech.

Laat je goed adviseren

Dat is het beste advies dat ik kan geven. Wij zullen onze klanten blijven adviseren over het gebruik van apps van derden die worden aangeboden in de Odoo App Store. We hopen dat de zaken drastisch zullen verbeteren, zodat we het kunnen heroverwegen.

Heb je aanpassingen nodig of zie je een Odoo 3p-App in de Odoo App store die je (denkt) nodig te hebben, neem dan contact op met je Odoo partner en laat je adviseren. Natuurlijk kun je ook een mail sturen naar erwin@odooexperts.nl.


Waarom zijn we gestopt met het gebruik van apps uit de Odoo App Store?
Erwin van der Ploeg 4 maart 2023
Deel deze post
Onze blogs