Wat is Odoo ERP?

Wat is Odoo?

Odoo is een open source ERP-systeem ontwikkeld door het Belgische bedrijf Odoo S.A. Odoo is in 2002 opgericht door Fabien Pinckaers, de huidige CEO van Odoo. Odoo heeft meer dan 1500 partners en Odoo wordt in meer dan 100 landen, waaronder Nederland, uitgebracht. Inmiddels maken meer dan 5 miljoen mensen dagelijks gebruik van Odoo. Odoo is het snelst groeiende bedrijfssoftwarepakket ter wereld.


Wat is de missie van Odoo?

De missie van Odoo is om software te maken die intuïtief is, alle bedrijfsprocessen kan ondersteunen, volledig is geïntegreerd en moeiteloos kan worden geüpgraded, zodat alles soepel verloopt voor elk bedrijf en elke gebruiker.

Wat is de visie van Odoo?

De visie van Odoo is dat je gebruikers centraal moet stellen. De gebruikers van bedrijfssoftware zijn veranderd. Waarbij in oude ERP-systemen, de financiële boekhouding centraal staat, zet Odoo de gebruikers (klanten, leveranciers, werknemers) centraal. Dit doet Odoo door alle bedrijfsprocessen te integreren in één ERP-systeem, waardoor geen ingewikkelde koppelingen nodig zijn. Daarbij ligt de volledige focus op eenvoud en gebruiksvriendelijkheid, waardoor gebruikers optimaal kunnen werken.

Wat is de historie van Odoo?

Wat is de Odoo historie? Odoo is opgericht In 2002 door Fabien Pinckaers. De droom van Fabien was om de Enterprise management markt te leiden met een volledig opensourcesoftware product. Ook wilde hij 100 werknemers hebben, bij een zelf gefinancierd bedrijf, voordat hij 30 jaar oud was. Dit is hem, op een paar maanden na, gelukt.

Fabien startte in 2005 met zijn eerste versie van Odoo onder de naam TinyERP (klein ERP-systeem). Drie jaar later ontdekte Fabien dat je de wereld niet kunt veranderen als je "klein" bent. Vooral als de Verenigde Staten deel uitmaken van deze wereld, waar het beter is om een BigERP te zijn in plaats van een TinyERP. Kun je je voorstellen hoe klein je je voelt voor de directeuren van Danone; "Maar waarom zouden we miljoenen dollars betalen voor een klein softwarepakket?". Dus wijzigde Fabien de naam TinyERP in OpenERP.

OpenERP groeide, maar niet snel genoeg. In 2014 heeft Odoo een financiering opgehaald van $ 10 miljoen om de marketing- en verkoopactiviteiten te stimuleren. Om de visie te ondersteunen, was het nodig om naam te wijzigen die niet beperkt is tot ERP-functies. Een nieuwe naam was nodig die de ambities kon ondersteunen; een eenvoudig en gebruiksvriendelijk softwarepakket waarbij klanten en gebruikers van het systeem centraal staan. In mei 2014 is de naam van het bedrijf en het product gewijzigd in Odoo.

Bij het wijzigen van de bedrijfsnaam naar Odoo is een andere belangrijke beslissing genomen. Odoo heeft besloten om de software voor een deel betaald te maken. Odoo wordt sindsdien in twee versies geleverd. De gratis community versie en de betaalde Enterprise versie. Deze beslissing heeft ervoor gezorgd dat Odoo explosief is gaan groeien. De betaalde versie was de motor voor het financieren van de verdere groei van het product en het bedrijf Odoo.

Eind 2020 heeft Odoo bijna 1250 mensen in dienst in kantoren over de hele wereld. Momenteel (2021) groeit Odoo met 3 medewerkers per dag.


De Odoo historie

Wat is mogelijk met Odoo?

Odoo heeft meer dan 30 Apps, geschikt voor vele bedrijfsprocessen. Odoo integreert zoveel mogelijk bedrijfsprocessen in één systeem. Voor ieder proces heeft Odoo een App ontwikkeld. Door alles te integreren maak je gebruik van hetzelfde systeem, van dezelfde informatie en zijn ingewikkelde koppelingen niet nodig. De mogelijkheden met Odoo zijn eindeloos. Odoo heeft modules voor:

Wat is het verschil tussen de Community en Enterprise versie?

Odoo Enterprise heeft meer functionaliteit en support van Odoo. De Community versie van Odoo is voor iedereen gratis te gebruiken. De Community versie bevat ongeveer 80% van alle functionaliteit van Odoo. De overige 20% is onderdeel van de Enterprise versie. De Enterprise versie is dus uitgebreider dan de Community versie en daar wordt logischerwijs een prijskaartje aan gehangen.

De kosten voor de Enterprise versie zijn niet alleen voor de software, maar ook voor de extra dienstverlening van Odoo. Dan kun je denken aan kosten voor bijvoorbeeld de hosting (bij Odoo Online) en migraties. De trend is dat bij iedere nieuwe versie van Odoo veel nieuwe functionaliteiten enkel en alleen beschikbaar worden gemaakt voor Odoo Enterprise. De Odoo Enterprise versie heeft op dat gebied dus wel echt een streepje voor.

Is Odoo Opensource?

Odoo Community is Open Source, maar Odoo Enterprise is niet open source. Odoo wordt geleverd in de gratis community versie, deze versie heeft een LGPL open source licentie. De broncode is openbaar en kun je hier vinden. Odoo Enterprise wordt uitgebracht onder een niet open source licentie. Dit betekent dat je de software van Odoo Enterprise niet mag verspreiden. Als je een Enterprise licentie hebt, kun je wel toegang krijgen tot de broncode. De broncode is dus wel ‘open’ voor de eindgebruiker.

Wat doet een Odoo partner?

Een Odoo partner helpt bedrijven bij de implementatie en het gebruik van Odoo. Odoo maakt gebruik van een partnernetwerk. Alleen Odoo partners kunnen Odoo Enterprise leveren en je helpen bij de implementatie van Odoo. Partners zijn er in verschillende niveaus, van ready partner tot gold partner. Om bijvoorbeeld Odoo gold partner te worden moet je een minimaal aantal projecten per jaar uitvoeren, moet je Odoo gecertificeerd zijn en moet je en hoge klanttevredenheid hebben. Op de Odoo partner pagina vind je alle Odoo partners. 

Wie is Odoo Experts?

Odoo Experts is een Odoo Gold partner met ruim 20 jaar ervaring in ERP-softwareontwikkeling en implementatie. Odoo Experts is opgericht in 2012 en heeft zodoende al vele jaren Odoo ervaring. Onze consultants zijn gecertificeerd door Odoo SA voor alle ondersteunde versies van Odoo.

Odoo Experts heeft zich volledig gespecialiseerd in Odoo. Wij zijn overtuigd dat Odoo de beste applicatie is voor het MKB. Wij hebben ons vanaf de start in 2012 ontwikkeld tot de nummer 1 Odoo partner van Nederland! Ook staan we in de top 10 van beste partners wereldwijd. Bekijk de bedrijven die wij al hebben kunnen helpen op de Odoo Partner Pagina.

Wij zijn een no-nonsense club van technische- en functionele consultants die hun energie halen uit het helpen van mensen bij hun dagelijkse werk. Wij gaan pragmatisch te werk. Ook zijn we gek op uitdagingen en zoeken we altijd naar de eenvoudigste en beste oplossing voor de klant.

in Blog
# Odoo
Wat is Odoo ERP?
Erwin van der Ploeg 18 september 2015
Deel deze post
Labels
Onze blogs