Wat is PLM of Product Lifecycle Management?

Ontdek Odoo PLM met geweldige voordelen

Wat is PLM? PLM is een Engelse afkorting voor Product Lifecycle Management. Ofwel het beheren van de levenscyclus van je producten. Dit wordt ook wel versiebeheer of engineering changes genoemd. In deze blog helpen we je met de beslissing om de PLM-module van Odoo wel of niet te gaan gebruiken. 

Wanneer gebruik je PLM?

PLM is binnen Odoo volledig geïntegreerd met de productie- en voorraad app. Tijdens de levensduur van je producten kan er hier veel in veranderen. Bovendien is het niet altijd het eindproduct dat wijzigt. In de Odoo PLM App kun je dan ook wijzigingen in de stuklijst of het productieproces opnemen.

De Engineering Change Order (ECO, weer zo’n afkorting) geeft precies aan wat er gewijzigd is aan de stuklijst (BoM, Bill Of Materials), of er aantallen veranderd zijn en/of er onderdelen zijn toegevoegd of verwijderd. Ook geeft de ECO duidelijk de status van de nieuwe versie weer, inclusief alle wijzigingen.

Een ECO is dus een document dat de wijzigingen definieert en een lijst met betrokken producten of onderdelen weergeeft. Ook vraagt de ECO-goedkeuring aan gebruikers die betrokken zijn bij of verantwoordelijk zijn voor het doorvoeren van de wijzigingen. Een hele mond vol dus.

Waar het op neer komt: in één document heb je een compleet overzicht van alle informatie. Als dat je wens is, of zelfs je noodzaak, dan is het handig om de PLM-App van Odoo te gebruiken. 

Odoo ECO Kanban weergave

Hoe gebruik je PLM?

Voor kleine bedrijven voldoet de standaard inrichting van Odoo vaak aan hun wensen. In die inrichting is er één groep voor alle wijzigingen, met daarbinnen diverse stadia. Betrokken gebruikers kunnen toegevoegd worden als volger en krijgen automatisch bericht bij wijzigingen in de ECO. 

Na de definitieve goedkeuring van de ECO wordt het versienummer op het product verhoogd. De gewijzigde stuklijst of routing wordt toegepast vanaf het moment van goedkeuren of vanaf de ingangsdatum die is ingegeven. Overzichtelijk en efficiënt. 

Odoo ECO weergave

Een groter bedrijf, of een bedrijf met behoefte aan meer onderscheid tussen de verschillende soorten ECO’s, kan zoveel ECO types aanmaken als nodig is. Door een e-mail alias per PLM-soort te koppelen kan met een enkele e-mail een nieuwe ECO aangemaakt worden. Ook kan er zo gecommuniceerd worden over specifieke ECO’s 


De chatter functie wordt gevuld met correspondentie, zoals vragen, bijlages en goedkeuringen. Gebruikers die een bericht ontvangen vanuit een ECO worden zelfs automatisch toegevoegd als volger, zodat ze automatisch op de hoogte worden gehouden. In de chatter functie kunnen ook taken worden opgenomen die al gepland staan bij de ontvanger. Voeg hier zelf een geautomatiseerde actie aan toe en de gebruiker krijgt ook per e-mail bericht van de uit te voeren taak. Aan het bevestigen van een ECO is ook gedacht. Het is mogelijk een verplichte of een optionele goedkeuring (uit een team) in te stellen. Stel je liever in dat iemand (of een groep) enkel opmerkingen mogen plaatsen tijdens een bepaald stadium van goedkeuring? Ook dit is mogelijk. Zo houd je alles volledig onder controle.
  


Samenvatting

PLM, Product Lifecycle Management, helpt je bij het beheren van de levenscyclus van je producten. Ook helpt het je bij het plannen van het ontwerpen van nieuwe producten of processen. De PLM-module is binnen Odoo volledig geïntegreerd met productie en voorraad. Bij een nieuwe versie wordt er automatisch een opvolgend versienummer toegekend aan de stuklijst of het product.

Als er een ingangsdatum voor de nieuwe stuklijst is ingegeven, worden vanaf die datum de productieorders aangemaakt volgens deze nieuwe BoM.  De engineering change order (ECO) is één overzichtelijk document dat alle informatie bundelt. Informatie met betrekking tot nieuwe productreleases, wijzigingen en betrokken onderdelen worden dus op één plaats verzameld. Goedkeuringen, bijlages, correspondentie, taken met deadlines en alle wijzigingen in een stuklijst staan overzichtelijk geordend. Een overzicht van de ECO in één scherm: ordelijk en effectief.

De inrichting van de module is flexibel en naar bedrijfsgrootte uit te voeren. Gebruik de standaard inrichting voor kleinere bedrijven of maak je eigen PLM-soorten aan met hun eigen processtappen en goedkeuringsflow. Door per PLM-soort een eigen e-mail alias te koppelen wordt het ook nog eens geweldig eenvoudig om alle betrokkenen over de juiste ECO te informeren. Communiceer via e-mail en alles wordt in Odoo opgeslagen. Volledige controle en alles eenvoudig terugvinden: dat is de PLM-module van Odoo. 


Ben je geïnteresseerd in Odoo of de PLM-module? Neem dan gerust eens contact met ons op. We beantwoorden je vragen graag. 

Wat is PLM of Product Lifecycle Management?
Erwin van der Ploeg 4 juli 2018
Deel deze post
Onze blogs