De lancering van Odoo versie 15

Een compleet overzicht van alle nieuwe mogelijkheden van Odoo 15

Odoo 15 wordt vandaag gelanceerd. Op 6 oktober 2021 wordt op de Odoo Experience 2021  Odoo 15 gepresenteerd aan het publiek. Ieder jaar brengt Odoo een nieuwe versie uit en voert het veel verbeteringen door. Waar bij vorige versies nog veel nieuwe Odoo Apps werden toegevoegd, staat de nieuwste versie van Odoo nu in het teken van verbeteringen en meer diepgang.

Al voordat Odoo 15 is uitgekomen hebben de experts van Odoo Experts versie 15 geheel ontleed en een overzicht gemaakt van alle nieuwe mogelijkheden. Het totale overzicht vind je hier. Vergeet ook niet de details per Odoo app te bekijken.

Wil je een demonstratie van Odoo 15? Neem dan even contact met ons op.

Videobellen, audiobellen en scherm delen

  • De Discussieer app is volledig onder handen genomen.
    Toegevoegd zijn audiobellen, videobellen en scherm delen.

  • Er is nu ondersteuning voor groepschats, chatnamen, externe uitnodigingen en betere emoji-sets.

  • Ook is er nu ondersteuning  voor gastgebruikers. Zij 'landen' op een eigen pagina om direct mee te chatten, kunnen hun naam ingeven en microfoon en camera delen. 

  • Er is een eenvoudige knop "Start een afspraak” toegevoegd om direct contact op te nemen met anderen.

Odoo 15 Videobellen, audiobellen en schermdelen

Alle tekstvelden zijn nu HTML

Alle tekstvelden zijn vervangen door HTML-velden en een compleet nieuwe editor. Je kunt nu opgemaakte tekst maken door op de '/'-toets te drukken. Je krijgt dan een complete lijst van opmaakmogelijkheden. De nieuwe tekst-editor heeft ook de mogelijkheid om direct een link naar een online afspraak in te voegen. Ook zie je de tekst van andere collega's als je tegelijkertijd in hetzelfde veld aan het typen bent.

Odoo 15, alle tekstvelden zijn nu HTML

Verbeterde e-mail sjabonen

De eerste stap naar nieuwe e-mailsjablonen is gezet. De opmaaktaal van alle e-mail templates is gewijzigd naar de opmaak-taal waarmee ook de PDF-rapportages worden gemaakt. Dit is de eerste stap naar een WYSIWYG e-mailsjabloon editor. Deze is waarschijnlijk gereed in versie 16.

Bewerken en verwijderen van interne chatterberichten

Verkeerde interne berichten in de chatter? Je kunt ze nu zelf bewerken of verwijderen. Ook is het mogelijk om snel te reageren in de chatter met emoticons.

Odoo 15 Bewerken en verwijderen van interne chatter berichten

Groeperen op labels

Zo handig! Je kunt nu groeperen op labels. Dus gebruik je labels op contacten, orders, projecttaken of waar dan ook? Je kunt er nu op groeperen. Let hierbij wel op: als iets meerdere labels heeft, komt dit dus op meerdere groeperingen voor.

Importeren van gegevens nu nog beter

Het importeren van gegevens is nu nog beter gemaakt. Niet meer alleen horizontaal scrollen, dit kan nu ook verticaal. Ook is er een voortgangsbalk toegevoegd voor het importeren van grote hoeveelheden gegevens. Breek je de import af, dan kan Odoo later deze vervolgen vanaf de regel waar de batch werd onderbroken.

Odoo 15 Importeren van gegevens nu nog beter

Stel een achtergrondafbeelding in op je lay-outs

Met de document lay-out editor kun je nu een vaste achtergrond instellen voor je documenten. Ook is het eenvoudiger om de kop- en voettekst in te stellen.


Nodig je klanten uit voor het Odoo-portaal

Het uitnodigen van klanten voor het Odoo-portaal is nu eenvoudiger gemaakt. Je kunt een contact nu opnieuw uitnodigen of de uitnodiging intrekken.


Verbeterde tweestapsauthenticatie

Het is nu mogelijk om vertrouwde apparaten in te stellen bij de login, zodat je niet telkens opnieuw hoeft te authentiseren.

Rechten wie het e-mail sjabloon mag aanpassen

Bij het versturen van bijvoorbeeld een offerte of factuur, maakt Odoo gebruik van e-mail sjablonen. De gebruiker kon deze tot op heden aanpassen voor het versturen. Dit is nu te beveiligen, zodat deze alleen gebruikt kunnen worden en niet meer worden aangepast.

Wijzigingen worden gelogd

Het wijzigen van het BTW-nummer, het bedrijf van het contact en een wijziging van de toegang tot het Odoo portaal wordt nu gelogd in de chatter.

Koppel nu Office365 aan Odoo

In voorgaande versies was het niet mogelijk Odoo te koppelen met Office 365, voor het versturen van e-mail. In versie 15 is dit wel mogelijk door de introductie van het authentiseren met een certificaat voor de gehele domeinnaam in plaats van een gebruikersnaam en een wachtwoord te gebruiken. Op deze manier is het mogelijk om een SMTP-relay te configureren op basis van een SSL-certificaat in plaats van een hard gecodeerd IP-adres.

Beter onderscheid tussen PDF- en afbeelding-bijlages

In de chatter wordt een duidelijkere onderscheid gemaakt tussen PDF en afbeeldingsbestanden.


Een ander paars

Totaal niet belangrijk ☺️, maar het valt toch op. Het Odoo paars is van kleurcode #875A7B gewijzigd in een iets donkerder paars, namelijk kleurcode #714B67.

Odoo Studio, nu ook meer opties voor grafieken en draaitabellen

Met Odoo Studio is het nu ook mogelijk om aanpassingen te maken aan grafieken en draaitabellen. Je kunt de groepering en meetwaarden nu naar je hand zetten.

Odoo 15 Odoo Studio, nu ook meer opties voor grafieken en draaitabellen

Veel verbeteringen in Odoo spreadsheet

In Odoo 14 deed Odoo het onmogelijke. Odoo bracht een spreadsheet functionaliteit naar een ERP-systeem. Niet meer exporteren van data naar externe systemen, maar een spreadsheet in je eigen Odoo systeem. Deze nieuwe Odoo App is onderdeel van de Odoo documenten app en heeft het afgelopen jaar veel verbeteringen ondergaan. Een overzicht van de beste verbeteringen:

  • Gebruikers hebben nu de mogelijkheid om hun huidige blad in een Excel-vriendelijk formaat (*.xlsx bestand) op te slaan. Hierbij worden niet-Excel-functies (PIVOT, WAIT, etc...) geconverteerd naar statische waarden.

  • Het was alleen mogelijk om een draaitabel in te voegen in een spreadsheet. Nu is het ook mogelijk om een lijstweergave toe te voegen.

  • Alle spreadsheets waren eerder zichtbaar voor iedereen die rechten had in de documenten app. Vanaf nu is standaard een spreadsheet alleen zichtbaar voor de maker. Een admin-gebruiker kan een gedeelde werkruimte maken. Hier kan de maker zijn spreadsheet naartoe verplaatsen om samen verder te werken.

  • Bij het samenwerken in dezelfde spreadsheet zie je real-time de activiteiten van de andere gebruikers.

Bekijk per Odoo App wat nieuw is aan Odoo15

Odoo 15 Website

Met Odoo kun je fantastische websites bouwen door zelf bouwblokken te slepen. Je kunt ook eenvoudig je webshop lanceren. Odoo 15 brengt heel veel nieuwe mogelijkheden voor de Odoo website-builder.

Odoo 15 Voorraad

De Odoo software voor voorraadbeheer gaat nu nog een stap verder in de optimalisatie van het magazijn. Met Odoo heb je een geïntegreerde voorraad voor je normale verkopen en je verkopen via een website.

Odoo 15 Projecten

CRM

De Projectmanagement app is in Odoo 15 enorm onder handen genomen. Veel verbeteringen en nieuwe features zijn toegevoegd. Ook is de integratie met de Planning app sterk verbeterd.

Odoo 15 Kassa

Kassa

De Odoo Kassa (Point of Sale) is uitgebreid met veel gevraagde functies. Betaalterminals zijn toegevoegd, klanten kunnen bestellen op rekening en notities kunnen toegevoegd worden aan de kassabon.

Odoo 15 Boekhouding

 

Belangrijk is dat Odoo 15 (eindelijk) UBL-facturen ondersteunt, maar ook is er ondersteuning toegevoegd voor fiscale eenheden, om zo geconsolideerd btw-aangifte te kunnen doen.

Odoo 15 CRM - Verkoop

Het maken van nieuwe contacten en het onderhouden van je relaties is een belangrijk onderdeel van je werk. In Odoo leg je al je leads en verkoopkansen vast. 


Odoo 15 Helpdesk

De Odoo Helpdesk app wordt steeds meer het centrale punt voor klantenservice in de ruimste zin van het woord. Vanuit de Helpdesk app kun je bijv. hulp bieden op vragen van klanten en heb je een live chat tot je beschikking.

Odoo 15 Marketing

Marketing

De wijzigingen aan de Odoo Marketing apps in Odoo 15 zijn bescheiden. Wel zijn veel technische verbeteringen doorgevoerd voor het verzenden van e-mails en sms-berichten.

Odoo 15 Productie

Productie

De productie app van Odoo is in voorgaande versies al flink onder handen genomen. Dus in versie 15 zijn er maar enkele nieuwe verbeteringen.


 
 

De lancering van Odoo versie 15
Erwin van der Ploeg 6 oktober, 2021
Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten