Efficiënt Bedrijfsbeheer met Odoo 17

Een diepgaande verkenning

Odoo 17 staat voor de deur als de nieuwste aankomende versie van Odoo, een van 's werelds grootste open-source Enterprise ERP-systemen. Met Odoo Experience 2023 in zicht, tussen 8 en 10 november 2023, kunnen we verwachten dat Odoo CEO Fabien Pinckaers grootschalige aankondigingen zal doen.

Met dit in gedachten verwachten we dat Odoo 17 beschikbaar zal zijn op 8 november 2023, waarbij Odoo Experience een belangrijke rol zal spelen in dit proces.

Hoewel veranderingen soms drastisch kunnen lijken, lijkt Odoo goed gestructureerd en gefocust te zijn op nieuwe functies die gericht zijn op het vergroten van relevantie als het gaat om tijdsbesparing, efficiëntie en productiviteit voor gebruikers binnen jouw organisatie.

Zoals in voorgaande jaren geeft Odoo 17 het gevoel van een cruciaal moment, waarbij Odoo nog verder groeit. Verbeterde prestaties, toegankelijkheid, gegevensanalyse en beheer brengen Odoo nog dieper in de bredere markten.


In dit blog brengen we de highlights onder de aandacht. Buiten deze nieuwe mogelijkheden zijn er nog veel meer verbeteringen doorgevoerd, welke je vindt in de officiële release notes van Odoo 17.


Odoo 17 - Nieuw interface

Odoo komt met een grootschalig herontwerp dat aanzienlijke verbeteringen in zowel gebruiksvriendelijkheid als visuele aantrekkingskracht met zich meebrengt. Onder de codenaam 'Milk' heeft dit project als voornaamste doel de algehele gebruikerservaring te versterken en een visueel aantrekkelijke interface te bieden die intuïtieve interactie bevordert.

Standaard weergave Odoo 17Standaard weergave Odoo 17

Dark mode weergave Odoo 17Dark mode weergave Odoo 17

Het is niet alleen een radicaal nieuw ontwerp, maar er zijn vele verbeteringen doorgevoerd doe het gebruikersgemak verder verhogen.

Vernieuwd portaal

Niet alleen de backend interface is geheel gewijzigd. Odoo 17 heeft ook een hele nieuwe portal.

Odoo 17 vernieuwd portaal

Nieuw portaal lay-out

Volgorde Apps wijzigen

Je kunt de Odoo App Icons nu zelf in de door jou gewenste volgorde zetten.


Zoeken, filteren en groeperen zoals je wilt

Met Odoo 17 krijgen zoekweergave een opfrisbeurt, aangezien de locatie is verplaatst naar het midden van het scherm van het apparaat. Bovendien is er extra functionaliteit toegevoegd, waardoor het nu veel eenvoudiger is om specifieke termen zoals 'Filteren', 'Groeperen op' en 'Favorieten' te combineren, allemaal samengevoegd in een handige 'Zoeken' tabblad. Het doel is om zoeken toegankelijker en gemakkelijker te maken voor gebruikers.

Het toevoegen van goederen aan de verkooporder is nu ook mogelijk vanuit de catalogus. Hier spreken we over Kanban. Met veel dank aan de bijgewerkte catalogusweergave kun je goederen kiezen, de exacte hoeveelheid bewerken en zelfs verkooporders in realtime aanpassen.

Odoo Zoeken, filteren en groeperen zoals je wilt

Nieuwe zoek, filter en groepeermogelijkheden

Bovenste rij van scherm nu vastgezet

De bovenste rij in zowel de lijst- als de Kanban-weergave blijft nu vastgezet terwijl je naar beneden scrolt.

Web Pushmeldingen

Ondersteuning voor browsergebaseerde Web Pushmeldingen. 🔔 Een grote stap richting consistentie in gebruikerservaring over verschillende besturingssystemen.

Hoe lang bevind iets zich in een fase

Houd bij hoelang een document in elke fase van de voortgangsbalk heeft verbleven.⏱

Odoo Hoe lang bevind iets zich in een fase

Odoo Fases met tijdsduur

Vertalen van de chatter berichten

Gebruikers kunnen hun Google Cloud Translation API Key toevoegen aan de instellingen om de vertaalfunctie voor chatberichten in te schakelen.

AI komt naar Odoo!

Je kunt nu voorbeeld of alternatieve teksten opvragen aan Odoo, door gebruik te maken van de ChatGPT.

Odoo AI komt naar Odoo!

Odoo AI Functie

Beheer je eigen e-mail sjablonen

Gebruikers kunnen nu hun eigen sjablonen beheren. Voorheen waren alle e-mailsjablonen gedeeld, wat voor een rommelige gebruikersinterface zorgde. Met de nieuwe update heeft elke gebruiker de mogelijkheid om persoonlijke sjablonen te creëren, te bewerken en op te slaan. Toegang tot deze sjablonen wordt verkregen via de e-mail invoer pop-up, waar gebruikers alleen hun eigen sjablonen kunnen zien en gebruiken, naast sjablonen die aan niemand toebehoren.

Nieuwe Apps in Odoo 17

Odoo Ruimtes reserveren

Tijd is een onmisbare valuta in het bedrijfsleven, en de manier waarop organisaties hun vergaderruimtes beheren, kan een bepalende factor zijn voor hun dagelijkse succes. De lancering van de 'Room Management' module in Odoo 17 markeert een nieuw tijdperk voor efficiënt ruimtebeheer, waardoor bedrijven hun meetingrooms kunnen besturen met een niveau van gemak en precisie die voorheen onbereikbaar was. Lees het blog Reserveer nu je vergaderruimtes met Odoo 17

Odoo To Do Lijst

Odoo 17 heeft een To-Do Lijst App. Het is echt een gamechanger voor je dagelijkse workflow. Die papieren to-dolijstjes kunnen de prullenbak in, want met deze app organiseer je al je taken moeiteloos en efficiënt.

Deze app is niet alleen een plek om je taken neer te pennen; het is een krachtig hulpmiddel dat je helpt om prioriteiten te stellen, deadlines in de gaten te houden en de voortgang van projecten bij te houden. Alles wat je nodig hebt, netjes gepresenteerd in een overzichtelijke interface.

Odoo To Do Lijst

Odoo To Do Lijst

Odoo WhatsApp integratie

Odoo 17 heeft een spannende nieuwe feature geïntroduceerd: de integratie van WhatsApp als een berichtentool. Gezien het brede gebruik van WhatsApp in vele landen en bedrijven, is deze integratie een essentiële stap om bij te blijven met de huidige communicatiemethoden.

Lees ook het uitgebreidere blog: Odoo introduceert een integratie met WhatsApp

Odoo bezoekersregistratiesysteem

Ontdek de toekomst van gastvrijheid met Odoo's bezoekersregistratiesysteem.


In de hedendaagse snelle zakenwereld kan het beheren van bezoekersstromen in jouw organisatie met de Odoo 17 Frontdesk module een wereld van verschil maken. Dit systeem biedt niet alleen een naadloze check-in ervaring, compleet met digitale logs en realtime-updates, maar verrijkt ook de gastervaring met een persoonlijke touch. Van QR-code check-ins tot voor geregistreerde 'Snelle aanmeldingen', Odoo's bezoekersregistratiesysteem is hier om je bezoekersmanagement naar een nieuw niveau van professionaliteit en efficiëntie te tillen.

Lees ook het uitgebreidere blog: Hoe een bezoekersregistratiesysteem de gastervaring kan transformeren-265

Odoo restaurant

Duik in de wereld van moderne horecatechnologie met de nieuwste restaurant-functionaliteiten van Odoo 17. Van efficiënt bestellingenbeheer en tracking tot innovatieve combinatiemenu's en directe online tafelreserveringen, Odoo brengt een revolutie in jouw restaurantbeheer. Lees het blog Verken de nieuwe restaurantfunctionaliteiten in Odoo 17 voor detailinformatie.

Odoo Shop Floor Control 

Stap in de toekomst van productiebeheer met het gloednieuwe Manufacturing Execution System (MES) van Odoo 17. Ontdek een nieuw niveau van efficiëntie en precisie op de productievloer met een systeem dat is ontworpen om de complexiteit van moderne productieprocessen te vereenvoudigen. Van naadloze integratie tot slimmere tracking, ontdek hoe MES de spelregels verandert en jouw productiecapaciteiten transformeert. Ben je klaar om de kracht van geavanceerde productieautomatisering te ontsluiten?

Lees verder om te zien wat Odoo 17 voor jou in petto heeft? Binnenkort ons blog over deze verbetering.

Odoo 17 - Algemene verbeteringen

De lancering van Odoo 17 brengt een scala aan vernieuwingen en verbeteringen die de gebruikerservaring en functionele capaciteit naar een hoger niveau tillen. Hier zijn enkele hoogtepunten van de algemene verbeteringen.

Multi-Company e-mailen met eigen domein

Werk je met meerdere bedrijven in 1 database (zg. Multi Company) dan was het e-mailen beperkt tot één domein. Ieder bedrijf moest opereren onder dezelfde merknaam en gebruikt hetzelfde email domein. In Odoo 17 is dit (eindelijk) losgelaten en kun je per bedrijf je eigen e-mail domein en e-mail instellingen maken.

Odoo Multi-Company e-mailen met eigen domein

Odoo 17 e-mail domein per bedrijf

Gebruik van kenmerken

Het gebruik van kenmerken is verder uitgebreid. Je kunt de kenmerken nu groeperen en bijvoorbeeld ook toevoegen bij partij/serienummers.

Odoo Gebruik van kenmerken

Gebruik van kenmerken

Odoo Afspraken App Icon Odoo 17 - Afspraken App

Met elke nieuwe versie van Odoo komen spannende verbeteringen en functies, en versie 17 is geen uitzondering, vooral als het gaat om de Afspraken app. Dit krachtige stukje software heeft een make-over gekregen die het plannen en beheren van afspraken een stuk veelzijdiger maakt.

Een opvallende nieuwe feature is de mogelijkheid om voorafgaande betalingen te vragen. Dit zorgt voor meer zekerheid en stroomlijnt het financiële proces voor diensten die vooruitbetaald moeten worden. Het is een eenvoudige, maar effectieve manier om no-shows te verminderen en cashflow te verbeteren.

De flexibiliteit van Odoo 17 wordt verder benadrukt door de uitbreiding van de soorten afspraken die je kunt inplannen. Niet langer ben je beperkt tot persoonlijke afspraken; nu kun je ook resources boeken, zoals een tennisbaan of een tandartsstoel. Dit opent een wereld aan mogelijkheden voor allerlei bedrijven, van sportfaciliteiten tot gezondheidsklinieken.

Maar de afspraken app is ook verder geïntegreerd met de Restaurant Kassa. Wijs tafels automatisch toe aan klanten op basis van capaciteit.

   het modern zakendoen hoort natuurlijk ook de mogelijkheid om online bijeen te komen. In Odoo 17 kun je Google Meet-links toevoegen aan je uitnodigingen. Hoewel er nog geen ondersteuning is voor Microsoft Teams, is dit toch een flinke stap voorwaarts voor bedrijven die op Google's infrastructuur leunen.

  Een ander element dat het vermelden waard is, is de nieuwe Beheer capaciteitfunctie. Deze toevoeging is bijzonder nuttig voor het beheer van het maximaal aantal deelnemers voor evenementen of afspraken. Of je nu een yogales, een workshop of een bedrijfsseminar organiseert, je houdt eenvoudig het aantal inschrijvingen in de gaten en zorgt ervoor dat je niet overboekt raakt.

  Deze verbeteringen in de Afspraken app van Odoo 17 zijn meer dan slechts incrementele updates; ze zijn een transformatie in hoe bedrijven hun tijd en middelen beheren. Het is een duidelijk signaal dat Odoo zich blijft aanpassen aan de dynamische behoeften van moderne ondernemingen.

  Odoo afspraken app website

  Odoo Kennis App IconOdoo 17 - Kennis App

  In Odoo 17 is de kennis app uitgebreid met slimme nieuwe functies die je helpen om efficiënter dan ooit kennis te beheren en te delen.

  Nieuwe beheerfuncties: Met één klik acties kun je nu artikelen herstellen of naar de prullenbak sturen, wat het organiseren van je content kinderspel maakt.

  Interactieve content: Voeg video's toe aan je artikelen voor een rijkere leerervaring en houd gebruikers geboeid zonder dat ze je platform hoeven te verlaten.

  Gebruiksgemak voor gebruikers: Portalgebruikers hebben nu de kracht om content te bewerken en privé-artikelen te maken, waardoor kennisdeling democratischer wordt.

  Verbeterde organisatie: Een Kanban-bord met fasen helpt je om artikelen te structureren en prioriteren.

  Aangepaste zichtbaarheid: Kies wie wat ziet met instellingen voor algemene of beperkte zichtbaarheid, waardoor je database overzichtelijk blijft.

  Sjablonen & Historie: Verrijk je bibliotheek met praktische templates en houd gemakkelijk revisies bij met de nieuwe geschiedenisfunctie voor artikelen.

  Odoo CRM App Icon Odoo 17 - CRM App

  Bij het beheren van je leads binnen Odoo's CRM, is het essentieel om snel en effectief de status van geplande vergaderingen te kunnen overzien. Met de nieuwste update heeft Odoo een subtiele, maar invloedrijke wijziging doorgevoerd die de manier waarop je je meetings ziet, verandert.

  Weergave afspraken

  In plaats van een teller die laat zien hoeveel afspraken er gekoppeld zijn aan een lead, krijg je nu direct zichtbare informatie:

  • Voor een aankomende afspraak: De startdatum wordt weergegeven met daarnaast de tekst "Volgende afspraak".
  • Als de afspraak al geweest is: Je ziet de datum van de laatste vergadering met "Laatste afspraak".
  • Geen afspraak gepland? Dan is er geen datum zichtbaar en staat er simpelweg "Geen afspraak".
  • Voor nieuwe leads: De knop wordt verborgen totdat er daadwerkelijk een afspraak is ingepland.

  Odoo Verkoop App IconOdoo - Verkoop App

  Versturen standaard documenten

  Eenvoudig productdocumenten delen met klanten is nu mogelijk. Koppel je documenten aan je product en bepaal wanneer je deze wil meesturen. Denk aan montage-instructies, Certificeringen, Voedingsetiketten, Maat/Pasvorm Gidsen, Specificaties, Referenties, Testresultaten, Gebruikershandleidingen en nog veel meer.

  Odoo Versturen standaard documenten

  Odoo 17 koppel documenten aan product

  Nieuwe offerte opmaak

  In Odoo Verkoop biedt de PDF Offerte Generator de mogelijkheid om klanten een volledig gepersonaliseerde PDF-offerte te sturen die niet alleen prijs en totaal laat zien, maar het bedrijf en de producten op een visueel aantrekkelijke manier uitlicht, met diverse informatieve en ontwerpelementen.

  De tool combineert kop- en voetteksten, productbeschrijvingen en prijsinformatie tot een uitgebreide offerte. Daarnaast is er de optie om dynamische teksten toe te voegen, waardoor de offerte speciaal op de klant wordt afgestemd.

  Een op maat gemaakte pdf verhoogt de afsluiting van het koopproces voor klanten en voegt een elegant niveau van professionaliteit toe aan het imago van een bedrijf.

  Zie de officiële offerte lay-out documentatie

  Toevoegen van korting aan een verkooporder

  Odoo 17 introduceert een nieuwe functie voor verkooporders: een handige wizard die gebruikers de keuze biedt uit drie verschillende kortingsmogelijkheden:

  • Een proportionele korting toegepast op individuele verkooporderregels
  • Een algehele korting op het totaalbedrag van de verkooporder
  • Een vast kortingsbedrag voor de gehele bestelling

  Toevoegen van korting aan een verkooporder

  korting aan een verkooporder

  Bestellen via catalogus

  Voor deze update was het toevoegen van producten aan een verkooporder een tijdrovend proces, waarbij elk product afzonderlijk moest worden toegevoegd, gevolgd door herhaaldelijk klikken op 'Product toevoegen'. Bij omvangrijke verkooporders was dit al snel omslachtig.

  Na deze update maakt de nieuwe actie 'Toevoegen uit Catalogus' het mogelijk om in één keer meerdere producten uit de catalogus aan de verkooporder toe te voegen. Dit vereenvoudigt het beheer van verkooporders aanzienlijk.

  Odoo Bestellen via catalogus

  Odoo Bestellen via catalogus

  Bestellen via catalogus

  Aanbetaling verkooporder

  Je kunt nu een aanbetalingspercentage invoeren die de klant eerst moet voldoen alvorens de klant de onlineofferte kan bevestigen.

  Odoo Aanbetaling verkooporder

  Odoo Verkooporder aanbetaling

  Chatter bij prijslijsten

  Bij de prijslijsten zijn nu ook een chatter toegevoegd, zodat je met collega's kan communiceren over de prijslist, informatie kan vastleggen en historie kan opbouwen.

  Odoo Chatter bij prijslijsten

  Chatter bij prijslijsten

  Odoo Inkoop App Icon Odoo 17 - Inkoop App

  Kortingsbeheer

  Odoo heeft het inkoopproces verbeterd met de introductie van kortingsbeheer voor leveranciersprijslijsten en inkooporderregels. Hier zijn de verbeteringen:

  • Odoo heeft kortingsvelden toegevoegd aan zowel de prijslijst van de leverancier als de inkooporderregels. Deze velden zijn optioneel en blijven standaard verborgen om de interface overzichtelijk te houden.
  • Het kortingsveld op een inkooporderregel wordt automatisch ingevuld wanneer de bijbehorende eenheidsprijs uit de prijslijst van de leverancier komt. Zo worden onderhandelde kortingen direct verwerkt in de inkooporder.
  • De logica is aangepast om kortingen toe te passen op de prijs exclusief btw, wat zorgt voor een accuratere kostenberekening.
  • Bij de bevestiging van de inkooporder controleert Odoo of er al een prijslijst voor de leverancier bestaat. Als deze niet bestaat, wordt er automatisch een nieuwe aangemaakt, inclusief de korting.

  Bestellen via catalogus

  Overeenkomstig de verkoop app kun je nu bij inkooporders ook bestellen via de catalogus.

  Odoo Voorraad App IconOdoo 17 - Voorraad App

  Barcode App

  Odoo Barcode App

  Odoo magazijn barcode app

  • De optie om handmatig een barcode in te voeren is toegevoegd.
  • Een geluid wordt afgespeeld als een barcode niet wordt herkend of verkeerd is. Het scherm flitst zodra een barcode correct geïdentificeerd is.
  • Het scannen van productieorders is toegevoegd.
  • De afbeelding van het product is toegevoegd aan het scanscherm.
  • Maak direct een reparatieorder aan van een retour in het magazijn.

  Nieuwe picking strategie

  Introduceer een nieuwe strategie voor het verzamelen van producten: "Minste Verpakkingen". Het doel van deze strategie is om specifieke hoeveelheden producten uit de voorraad te halen met zo min mogelijk verpakkingen, om efficiënte logistieke operaties mogelijk te maken en het onnodig openen/uitpakken van verpakkingen te voorkomen.

  De strategie werkt als volgt:

  • Als er een negatieve hoeveelheid wordt gevraagd, zal deze strategie zich gedragen als een FIFO-strategie (First In, First Out).
  • In andere gevallen zal de strategie een combinatie bepalen die de gevraagde hoeveelheid met het minste aantal verpakkingen bereikt, en zal het zoekdomein zo aanpassen dat alleen de hoeveelheden in deze specifieke verpakkingen worden geselecteerd. Op deze manier hoeven er geen verpakkingen te worden geopend.
  • Als het niet mogelijk is om een exacte match van verpakkingen te vinden voor de gevraagde hoeveelheid, worden de grootste verpakkingen één voor één geselecteerd tot de gevraagde hoeveelheid is bereikt of totdat er geen hoeveelheden meer beschikbaar zijn. Voor deze aanpak moet één verpakking worden geopend omdat deze niet volledig wordt gebruikt. De uiteindelijk gekozen verpakking om te openen zal de kleinst mogelijke zijn, om de voorkeur te geven aan het openen van kleinere verpakkingen boven grotere.
  • Losse items (niet gekoppeld aan een verpakking) worden beschouwd als pakketten met één item voor de selectie van verpakkingen.

  Om de selectiestrategie bepaalde verpakkingen te laten "opruimen" die al eerder zijn geopend, wordt aanbevolen deze verpakkingen uit te pakken in losse items, aangezien ze dan gebruikt zullen worden om gevraagde hoeveelheden bij latere ophalingen aan te vullen.

  Automatisch documenten en labels printen

  Odoo heeft een nieuwe functionaliteit geïntroduceerd die gebruikers de mogelijkheid geeft om specifieke documenten automatisch te laten printen op verschillende momenten binnen het logistieke proces. 

  Daarnaast zijn de sjablonen voor productlabels opgesplitst in aparte rapporten om aanpassingen door gebruikers te vergemakkelijken, bijvoorbeeld met Odoo Studio. Dit biedt meer flexibiliteit en maatwerkopties voor het afhandelen van documenten en labels binnen het operationele proces.

  Standaard opent Odoo een pdf-voorbeeld. Als je direct wilt afdrukken, installeer dan de IoT-app op een computer die zich in hetzelfde lokale netwerk bevindt als de barcode app en configureer de routering van de rapporten.

  Automatisch documenten en labels printen

  Automatisch documenten en labels printen

  Routes koppelen aan verzendwijzes

  Odoo kent vele mogelijkheden voor het maken van aanvulroutes en logistieke routes. Nu kun je deze routes ook afhankelijk maken van de verzendwijze en vervoerder.

  Odoo Documenten App Icon Odoo 17 - Documenten App

  In Odoo 17 zijn er verbeteringen aangebracht in de documenten-app, waarmee je nu alle documenten van het wagenpark op één centrale plek kunt beheren. Bovendien biedt de app nu de optie om de bewaarduur van verwijderde documenten in de prullenbak te configureren.

  Odoo E-commerce App Icon Odoo 17 - E-commerce App

  Labels die gekoppeld zijn aan het product kun je nu optioneel ook weergeven op de productpagina van je webshop.

  Odoo 17 - E-commerce App Labels koppelen

  Voeg labels toe aan productpagina

  Er is een nieuwe varianten optie toegevoegd, waarmee je meerdere opties tegelijk kan selecteren.

  Odoo nieuwe varianten optie toegevoegd, waarmee je meerdere opties tegelijk kan selecteren.

  Meerdere keuzes voor varianten

  Odoo Kassa App Icon Odoo 17 - Kassa App

  Odoo kassa Odoo Zelfbedieningsscherm

  Odoo Zelfbedieningsscherm

  Odoo 17 introduceert verschillende nieuwe functies voor het kassasysteem (POS) die het gebruikersgemak en de flexibiliteit verbeteren:

  1. Zelfbediening:
   • Stelt klanten in staat om via grote touchscreen totems zelf hun bestellingen te plaatsen zonder tussenkomst van een ober.
   • Betalingen kunnen worden verricht via Adyen of aan de balie.
   • Aan het einde van de bestelling krijgen gebruikers een bestelnummer en, indien van toepassing, hun tafelnummer.
  2. Multi-Checkbox kenmerktype voor extra Opties:
   • Nieuw kenmerktype geïntroduceerd voor extra opties bij producten die geselecteerd kunnen worden via checkboxen.
   • Elke geselecteerde optie voegt een extra prijs toe aan het product en verschijnt op bonnen en facturen.
  3. Verbeteringen in combinatieproducten:
   • Producten gekoppeld aan combo's zijn nu standaard beschikbaar in POS.
   • Producten geassocieerd met combo's kunnen niet worden uitgeschakeld in de POS.
   • Backend logica en backoffice weergaven zijn toegevoegd voor het creëren van productcombinaties.
  4. WhatsApp Integratie:
   • Mogelijkheid om bonnen te versturen via WhatsApp.
  5. Kassabon afdrukken voor betaling:
   • Optie om een bon af te drukken voordat de betaling is afgerond.

  Odoo Boekhouding App IconOdoo 17 - Boekhouding App

  Korting wordt apart geboekt

  Odoo heeft nu de mogelijkheid geïntroduceerd voor gebruikers om standaardrekeningen in te stellen voor het toewijzen van kortingen. Wanneer deze rekeningen zijn opgegeven (de rekening is optioneel), zullen kortingen op klantenfacturen en leveranciersfacturen worden toegewezen aan de opgegeven rekening in plaats van aan de productrekening.


  Bijvoorbeeld, bij het aanmaken van een boeking voor een product met de volgende eigenschappen:

  - Hoeveelheid: 1
  - Eenheidsprijs: 100
  - Korting: 5%

  Wordt de volgende boeking gemaakt:

  Zonder een ingestelde rekening voor kortingen toewijzing:

  Rekening                                            Debet     Credit

  Omzet ​0        ​95

  Debiteuren ​95        ​0


  Met een ingestelde rekening voor kortingen toewijzing naar "Verstrekte Kortingen":

  Rekening                                            Debet     Credit

  Omzet          ​         0 ​95

  Verstrekte kortingen              ​         5 ​0

  Debiteuren ​95 ​0

  Beheer van dochterondernemingen

  Beheer van dochterondernemingen biedt de mogelijkheid om gegevens te delen tussen moeder- en dochterondernemingen, waaronder:

  • Rekeningen
  • Belastingen
  • Fiscale posities
  • Producten
  • ...en enkele gerelateerde modellen

  Deze gegevens kunnen worden gelezen en gebruikt door de dochterondernemingen.

  Dit maakt het mogelijk om:

  • Verschillende merken te hanteren voor verschillende bedrijfsactiviteiten.
  • Complexere beveiligingsregels toe te passen.
  • Filialen op verschillende manieren te consolideren.
  • Verschillende belastingrapporten te beheren met verschillende belastingregels in hetzelfde land.

  Leverdatum op factuur

  De afleverdatum van een order wordt nu weergegeven bij de factuur en op de afdruk van de factuur.

  Odoo Leverdatum op factuur

  Leverdatum op factuur

  Odoo E-Sign App IconOdoo 17 E-sign App

  Koppel meerdere verzoek om handtekeningen in Odoo Sign aan elkaar. Vergroot de kans om alle openstaande handtekeningen sneller te verzamelen.

  Houd controle over documenten die wachten op jouw handtekening met de nieuwe herinneringsfunctie.

  Odoo Productie App Icon Odoo 17 - Productie App

  Odoo heeft een nieuwe productiekostenrekening toegevoegd die toegewezen kan worden aan locaties met het type 'Productie'. Wanneer producten naar binnen of buiten een productielocatie bewegen, wordt de boekhoudkundige boeking nu op deze nieuwe rekening geplaatst in plaats van de vroegere Voorraad in/uit-rekening.

  Odoo Productiekostenrekening

  Productiekostenrekening

  3 nieuwe opties zijn toegevoegd aan een productieorder, dit zijn:

  • Splitsen van een productieorder.
  • Plannen van productieorders op basis van de beschikbaarheid van componenten. Wanneer elke componentregel van een productieorder een verwachte leverdatum heeft, zal de startdatum van de productieorder worden vastgesteld op de laatst verwachte datum uit deze voorspellingen.
  • Maak een Engineering Change Order (ECO) aan van de stuklijst van de productieorder.

  Odoo productieorder opties

  Nieuwe optie productieorder

  Odoo Abonnement App Icon Odoo 17 - Abonnementen App

  Odoo Abonnementen biedt nu ondersteuning voor de regelmatige bezorging en facturatie van tastbare producten. Het beheer van bijvoorbeeld maandelijkse beautyboxen of kwartaalabonnementen op vers fruit is nu eenvoudiger dan ooit.

  Odoo HR App Icon Odoo 17 - Personeelsbeheer App

  Werklocatie

  Geef je werklocatie aan in je agenda en stel een fysieke ruimte of een virtuele ruimte in, afhankelijk van het thuiswerkschema van je collega's.

  Odoo Werklocatie

  Odoo werklocatie in Odoo agenda

  Organogram

  Een dynamisch organogram is nu beschikbaar.

  Odoo Organogram

  Odoo Organogram

  Odoo Spreadsheets App Icon Odoo 17 - Spreadsheets App

  Je kunt nu je dashboard delen. Odoo maakt dan een bevroren, niet bewerkbare versie.

  Je kunt nu je dashboard delen. Odoo maakt dan een bevroren, niet bewerkbare versie.

  Odoo Projecten App IconOdoo 17 - Projecten App

  Projecten Zonder Bedrijfsrestricties

  Je kunt nu projecten maken, zonder deze specifiek aan een bedrijf toe te wijzen, wat betekent dat het project niet langer beperkt is tot gebruikers met toegang tot het bedrijf van het project. Per bedrijf is het wel mogelijk om specifieke fases te maken per bedrijf. Dit was voorheen niet mogelijk omdat alle fasen gedeeld werden tussen alle bedrijven. Deze aanpassing personaliseert projectbeheer per bedrijf.

  Nieuwe planningsweergave

  Odoo 17 introduceert een nieuwe planningsweergave binnen de projectmodule. Gebruikers kunnen nu kiezen of ze hun planning willen toewijzen aan een project of een taak, wat meer flexibiliteit biedt in het beheren van de workflow.

  Automatische portaalgebruiker aanmaak bij delen van projecten

  Wanneer een project wordt gedeeld met een klant die nog geen gebruikersaccount heeft, wordt er nu automatisch een portaalgebruiker aangemaakt, zelfs als de toegang tot de website is ingesteld op 'alleen op uitnodiging'. Hierdoor krijgen klanten direct toegang tot het project via de link die ze ontvangen, met de mogelijkheid om een gebruikersaccount aan te maken.

  Ondersteuning van projectfuncties in taken zonder project

  Taken zonder een overkoepelend project kunnen nu profiteren van alle projectfuncties. Dit biedt meer flexibiliteit in hoe subtaken worden beheerd en weergegeven, zodat ze niet op hetzelfde niveau als hun ouderlijke taken verschijnen, maar enkel toegankelijk zijn via de ouderlijke taak.

  Nieuwe records maken vanuit de verkooporderweergave

  Gebruikers kunnen nu gemakkelijk nieuwe tickets, urenstaten en andere records creëren vanuit de verkooporderweergave zonder de applicatie te verlaten of handmatig nieuwe records aan de verkooporder te koppelen.

  Odoo Verhuur App Icon Odoo 17 - Verhuur App

  Odoo 17 zet een nieuwe standaard voor het verhuursegment met verbeteringen die het beheer van verhuurproducten verder moderniseren. Een van de opmerkelijkste aanpassingen is de introductie van verhuur via magazijn.

  Geavanceerde logistiek voor verhuur

  Met 'Stock Rental' kun je nu je verhuurproducten leveren en retourneren via een proces met meerdere stappen, inclusief leverings- en retourboekingen. Deze verbetering maakt de logistiek achter verhuur zowel flexibel als traceerbaar, waardoor je volledige controle hebt van begin tot eind.

  Soepele overdrachten

  Deze nieuwe functie stelt verhuurbedrijven in staat om hun leverings- en retourprocessen te optimaliseren door gebruik te maken van gestroomlijnde overdrachten. Dit zorgt voor een soepele, foutloze beweging van verhuurartikelen naar en van klanten, en verbetert de algemene klantervaring.

  Odoo Reparatie App IconOdoo 17 - Reparatie

  Odoo 17 introduceert belangrijke verbeteringen in de Reparatie-app die het beheer van reparatieprocessen vereenvoudigen en uitbreiden. Hier is een overzicht van de verfijningen:

  Gescheiden reparatie en verkoop/facturatie 

  Er is nu een duidelijke scheiding aangebracht tussen reparatieactiviteiten en verkoop/facturatieprocessen. Dit zorgt voor meer overzicht en betere controle over verschillende bedrijfsactiviteiten.

  Koppeling tussen verkooporders en reparatieorders

  Je kunt nu een verkooporder koppelen aan meerdere reparatieorders. Dit zorgt voor een naadloze integratie tussen de verkoop- en nazorgfasen.

  Nieuwe 'Reparaties' bewerkingstype

  Er is een nieuw bewerkingstype 'Reparaties' toegevoegd aan magazijnen, wat het beheer van reparatiewerkzaamheden binnen de voorraadlogistiek verbetert.

  Kits ontleden in reparatie

  Wanneer een reparatieorder kitproducten bevat (producten met kitstuklijsten), worden deze nu ontleed in componenten. Dit betekent dat wanneer je een kitproduct aanschaft, deze in de picking zal worden ontleed in zijn onderdelen. In de barcode-app wordt een nieuwe regel weergegeven met de stuklijstinformatie wanneer het product afkomstig is van een kit.

  Reparaties vanuit retourmagazijn

  Reparaties kunnen nu rechtstreeks vanuit het retourmagazijn worden beheerd, wat het proces van retourzendingen naar reparatie vereenvoudigt.

  Recyclingoptie voor reparatiecomponenten

  Er is nu de optie om reparatiecomponenten te recyclen, wat bijdraagt aan duurzaamheid en kostenbesparing binnen het reparatieproces.

  Reparaties direct vanuit verkooporder

  Het is nu mogelijk om reparatieorders direct te initiëren vanuit verkooporders, wat zorgt voor een efficiënte koppeling tussen de verkoop en het nazorgtraject.

  Odoo Website App Icon Odoo 17 - Website App

  Odoo 17 verrijkt het webdesign arsenaal met opwindende nieuwe functies, waardoor gebruikers een krachtiger en meer flexibele toolset krijgen om hun online aanwezigheid te beheren en te verbeteren. Laten we enkele van de meest indrukwekkende upgrades verkennen.

  Mobiele responsiviteit en design

  • Achtergrondvormen Optimalisatie: Beheer nu hoe achtergrondvormen worden weergegeven op mobiele apparaten, zodat je ontwerp ook onderweg perfect oogt.
  • Aanpasbare Grid Lay-out: Definieer de ruimte tussen elementen met de nieuwe grid lay-outopties en geniet van de nieuwe editor design matching.
  • Responsieve kolommen: Kies specifiek het aantal items per rij op mobiele apparaten voor een verhoogde responsiviteit van je site.

  Gebruikerservaring en Interactiviteit

  • Verbeterde bannerblokken: Geef banners eenvoudig een upgrade met verbeterde bouwblokken.
  • Nieuwe hover effecten: Breng je afbeeldingen tot leven met nieuwe hover effecten die je website dynamisch maken.
  • Instagram feed: Integreer je Instagram-feed direct op je website voor meer engagement.
  • Knoplabels: Bewerk knoplabels nu moeiteloos vanuit het rechterpaneel.

  Efficiëntie en functionaliteit

  • Meervoudige bestandsuploads: Stel bezoekers in staat om meerdere bestanden tegelijk te uploaden bij het invullen van formulieren op de website.
  • Drag-and-drop afbeeldingen: Gesleepte afbeeldingen worden opgeslagen als bijlagen en zijn later bruikbaar in de editor.
  • Nieuwe kop- en paginasjablonen: Kies uit een breed scala van nieuwe sjablonen, waaronder enkele gericht op e-commerce.

  Visuele aanpassingen

  • Tekstaccenten: Voeg opvallende highlights toe aan je websitekoppen, zoals handgetekende cirkels of golven.
  • Themakleurpalet: Personaliseer de kleuren van je website met nieuwe themaopties.
  • Vormen op afbeeldingen: Kader je afbeeldingen met nieuwe vormen voor een extra esthetische touch.

  Innovatie en integratie

  • WebP Afbeeldingsondersteuning: Versnel je website door het WebP-formaat te gebruiken voor afbeeldingen.
  • Website configurator met ChatGPT: Genereer relevante tekst voor je bedrijf bij het aanmaken van een nieuwe website met behulp van ChatGPT.

  Odoo Studio App IconOdoo 17 - Studio App

  Odoo 17 Studio brengt krachtige tools voor bedrijfsaanpassingen en automatisering die de manier waarop je jouw workflows en gebruikerservaringen configureert, zullen herdefiniëren.

  Verfijnde goedkeuringsstromen

  Configureer complexe, meerlaagse goedkeuringsprocessen met granulaire controle. Odoo 17 stelt je in staat om gebruikers automatisch te informeren wanneer hun goedkeuring nodig is.

  Verbeterde Interface aanpassingen

  De zichtbaarheid van knoppen kan nu fijnmazig gecontroleerd worden. Maak elke actieknop permanent zichtbaar of verberg deze voorwaardelijk in jouw formulierweergaven.

  Intelligente valutaveldconfiguratie

  Wanneer je monetaire velden toevoegt met Studio, identificeert en gebruikt het systeem nu automatisch de standaard valutavelden in het model. Met de geüpdatete weergave-editor selecteer je eenvoudig het gewenste valutaveld voor gebruik.

  Nummeropmaak naar wens

  Activeer of deactiveer nummeropmaak met Studio. Dit is bijvoorbeeld handig om een jaar in een geheel getal-veld weer te geven zonder scheidingstekens voor duizendtallen.

  Vernieuwde rapporteditor

  Ervaar een intuïtievere manier om PDF-rapporten te bewerken met de nieuwe rapporteditor. Voeg met behulp van eenvoudige /-commando's statische of dynamische content toe aan je PDF-rapporten.

  Verbeterde geautomatiseerde acties

  Odoo 17 brengt een spannende evolutie in de automatisering van werkprocessen met significante verbeteringen aan de geautomatiseerde acties. Deze nieuwste updates zijn gericht op het verhogen van de gebruikersvriendelijkheid en het toegankelijker maken van geavanceerde functies voor alle gebruikers. Of je nu een beginner bent of een ervaren gebruiker, de verfijnde interface en de slimme nieuwe triggers stellen je in staat om workflows met precisie en gemak te automatiseren. Laten we eens kijken hoe deze verbeteringen jouw dagelijkse taken in Odoo kunnen stroomlijnen en personaliseren.

  1. Eenvoudige toegang via het Kanban menu: Een menuoptie is toegevoegd aan de instellingen van de Kanban header, waarmee gebruikers gemakkelijk geautomatiseerde acties kunnen toevoegen of bewerken.
  2. Aangepaste Kanban weergave: Er is een nieuwe Kanban weergave gecreëerd die elke geautomatiseerde actie en de bijbehorende handelingen overzichtelijk toont.
  3. "Slimme" triggers: Afhankelijk van het gekozen model verschijnen er specifieke triggers in het formulier:
   • Bijgewerkte waarden categorie: zoals "Fase ingesteld op" voor stage_id velden, of "Status ingesteld op" voor state velden, waarbij gebruikers een specifieke waarde kunnen selecteren. Ook zijn er triggers zoals "Prioriteit ingesteld op", "Gebruiker ingesteld" of "Tag toegevoegd".
   • Tijdgebonden condities: zoals "Na creatie" of "Na laatste update".
   Bovendien worden de eerder bekende triggers "Bij aanmaken" en "Bij bijwerken" afgeschaft ten gunste van "Bij Opslaan" voor een vereenvoudigde gebruikerservaring.
  4. Directe meervoudige acties: Je kunt nu direct meerdere acties elkaar laten opvolgen.
  Efficiënt Bedrijfsbeheer met Odoo 17
  Erwin van der Ploeg 7 november 2023
  Deel deze post