Wat weten we van Odoo 18?

Ontdek alle nieuwe Odoo 18-functies

Laatst bijgewerkt: 19 juli 2024

De verwachtingen zijn hooggespannen nu Odoo 18 in oktober 2024 wordt uitgerold. Deze aanstaande release, uitvoerig voorbeschouwd door Odoo experts, belooft een reeks verbeteringen en nieuwe functies die speciaal zijn ontworpen om bedrijfsoperaties aanzienlijk te verfijnen. Terwijl het landschap van enterprise resource planning (ERP) blijft evolueren, staat Odoo 18 klaar om geavanceerde functionaliteiten te introduceren die de efficiëntie en productiviteit in verschillende sectoren moeten verhogen. 

In deze blog zullen we ingaan op de specifieke kenmerken die Odoo 18 te bieden heeft. Ga met ons mee terwijl we onderzoeken hoe deze vooruitgangen in Odoo 18 je bedrijfsprocessen kunnen stroomlijnen voorafgaand aan de officiële release. Klaar om te ontdekken wat er op de horizon ligt met Odoo 18? Laten we beginnen!

Odoo 18 - Algemene verbeteringen

Nieuwe authenticatiemethode: Passkey

Odoo 18 introduceert passkeys, een nieuwe authenticatiemethode die de traditionele gebruikersnaam en wachtwoordcombinatie vervangt. In plaats daarvan maakt het gebruik van het webauthn-protocol om gebruikers te authenticeren. Deze methode is phishing-bestendig en biedt een hogere beveiliging.

Groeperen op velden

Het is nu mogelijk om te groeperen, te aggregeren en te sorteren op een niet-opgeslagen gerelateerd veld.

Productsoorten verduidelijkt

In de nieuwste update van Odoo 18 wordt de terminologie rond verbruiksgoederen en producttypes verduidelijkt om verwarring te voorkomen. Het productsoort 'verbruiksartikelen' wordt hernoemd naar 'goederen', en de eigenschap 'Voorraad bijhouden' wordt naar een apart veld verplaatst, specifiek voor goederen. Hier stel je in of de voorraad wordt bijgehouden per stuk, per partij of per uniek serienummer.

Odoo 18 Productsoorten verduidelijkt

Producten toevoegen via de catalogus

Het was al mogelijk bij inkoop- en verkooporders, maar nu ook bij leveranciersfacturen en klantfacturen en alle productieschermen kun je nu producten toevoegen via de productcatalogus.

Producten toevoegen via de catalogus

Compleet overzicht van al je activiteiten 

Een nieuw overzichtsmenu en weergaven voor activiteiten zijn toegevoegd om in één oogopslag alle (eigen of andermans) activiteiten te zien, ongeacht het doel, wat handig kan zijn als takenlijst. Via een snelkoppeling in het 'Activiteiten' dropdown-menu kun je alle activiteiten in een lijst bekijken, waarbij klikken op een rij het bijbehorende record opent en je snel activiteiten kunt markeren als gedaan of annuleren, met de mogelijkheid voor bulk-bewerking, zoals het hertoewijzing van taken.

Verstuur WhatsApp berichten via automatiseringsregels

Odoo 18 introduceert de mogelijkheid om WhatsApp-berichten te versturen via automatiseringsregels. Gebruikers kunnen deze regels configureren om berichten automatisch te versturen gebaseerd op specifieke triggers binnen het systeem, zoals updates van bestelstatus of herinneringen voor evenementen. Deze functionaliteit verhoogt de efficiëntie en verbetert de communicatie met klanten of teamleden direct vanuit Odoo.


Cloud Storage Integratie in Odoo

Odoo ondersteund nu opslag in Google en Azure cloud. Deze cloud storage integratie maakt het mogelijk om bijlagen van bijvoorbeeld e-mails in de cloud op te slaan. Hierdoor wordt het beheer van bestanden eenvoudiger en efficiënter.


Belangrijke functies:

  • Bestanden direct uploaden naar de cloud: Sla je e-mailbijlagen direct op in Google of Azure cloud, zonder tussenstappen.
  • Bestanden direct downloaden uit de cloud: Download je bestanden direct vanuit de cloud naar je lokale apparaat, wanneer je ze nodig hebt.

Met deze integratie optimaliseer je je workflow en beheer je bestanden veilig en gemakkelijk in de cloud.


Cloud Storage Integratie in Odoo


3 nieuwe document lay-outs

Odoo 18 heeft 3 nieuwe document lay-outs die je kunt gebruiken. Je kunt nu kiezen uit 7 verschillende lay-outlay-outs.

3 nieuwe document lay-outs

Odoo 18 - Verkoop

Volgorde van offertesjablonen

Rangschik offertesjablonen op basis van belangrijkheid.

Documenten van producten in e-mailsjablonen

De e-mailsjablonen voor "Offerte verzenden" en "Orderbevestiging" zijn aangepast om te verwijzen naar productdocumenten die beschikbaar zijn voor de klant in het portaal.

PDF offertebouwer- Alle velden beschikbaar

In Odoo 18 is een belangrijke verbetering doorgevoerd in de PDF offertebouwer. Voorheen konden gebruikers alleen goedgekeurde velden gebruiken in de PDF’s, terwijl in XML-rapporten elk veld kon worden gebruikt. Met deze update kan de offertebouwer nu elk veld in de PDF’s gebruiken. Deze velden moeten echter eerst door een beheerder worden goedgekeurd. Als ze niet zijn goedgekeurd, blijven ze leeg in de PDF.

Offerte builder - Alle velden beschikbaar

Wijziging in procentuele kortingen in prijslijsten

In de nieuwste update van Odoo 18 zijn er enkele kleine, maar belangrijke wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot prijslijsten en kortingen. Hier is een overzicht van de aanpassingen:


Voor de update:

  • Geen kortingsbeleid: Kortingen werden alleen getoond als de berekeningsprijs van de regel een percentage was.
  • Automatische weergave van kortingswaarden: De verdisconteerde waarde werd automatisch op de website getoond.
  • Geavanceerde instellingen voor “meerdere prijzen per product”: Deze waren standaard ingeschakeld.


Na de update:

  • Kortingen tonen op basis van percentage: Kortingen worden alleen getoond aan klanten als de kortingsfunctie op orderregels is geactiveerd (instelling van verkoop).
  • Prijslijsten als basis voor kortingsregels: Het is nu mogelijk om een prijslijst te selecteren als basisprijs voor kortingsregels.
  • Niet tonen van kortingen: Als een gebruiker de korting niet aan een klant wil tonen, kan hij een formule gebruiken om de prijs te berekenen of de kortingsfunctie niet activeren.

Odoo 18 - Projecten, planning en urenstaten

Geschiedenis van wijzigingen

Je kunt de wijzigingen in de taakbeschrijving volgen en terugkeren naar eerdere versies.

Odoo projecten - Geschiedenis van wijzigingen

Weekenden verbergen

We kunnen nu de zichtbaarheid van weekenden schakelen in de urenstaatrasterweergave.

Weekenden verbergen

Toegewezen tijd op basis van planning

De toegewezen uren worden nu automatisch ingesteld op taken op basis van hun geplande datums.

Odoo - Toegewezen tijd op basis van planning

Automatisch plannen herstellen

Gebruikers kunnen nu hun actie ongedaan maken als ze per ongeluk op de knop 'automatisch plannen' klikken.

Automatisch plannen herstellen

Verbeterde tijd in Gantt-weergave

De voortgangsbalk in de Gantt-weergave geeft nu de tijd weer die aan taken is toegewezen in plaats van de duur tussen de geplande datums. Dit betekent dat we meerdere taken tegelijkertijd kunnen plannen zonder dat er een conflict ontstaat.

Verbeterde tijd in Gantt-weergave

Geïntegreerd acties

in Odoo 18 wordt voor de projecten app de eerste stap gezet voor geïntegreerde acties. Het voegt een geïntegreerde actie toe voor taken en voor projectupdates en zijn beschikbaar wanneer een gebruiker de taken van een project opent.

Odoo embedded actions

Delen projecten verbetert

Het is in Odoo 18 mogelijk om rollen en toegang te definieren per projectmedewreker.

Rollen project delen

Benieuwd naar de kracht van Odoo? Waarom niet nu de demo proberen: Gratis, Flexibel en Efficiënt?

Helaas is Odoo 18 er nog niet, maar je kunt wel Odoo 17 proberen!

Probeer de Demo hier!


Odoo 18 - Website Builder

Sla webpagina op als sjabloon

Geniet van moeiteloze sjabloonaanpassing! Maak gebruik van de nieuwe wizard om elke webpagina als nieuwe sjabloon in te stellen.

Extra velden voor webformulier

Je kunt nu eigenschap-velden maken en direct integreren in webformulieren!. 

Voorbeeld: Wil je weten in welke productcategorie je lead geïnteresseerd is, voeg de productcategorie toe als kenmerk aan je lead formulier en vervolgens aan je contactformulier op je website.

Ondersteuning voor YouTube Shorts-video

Vóór deze update was het niet mogelijk om een YouTube Shorts-video of een livestream op een website te embedden. Wanneer je dit probeerde, kreeg je een foutmelding dat de opgegeven URL ongeldig was.


Deze update maakt het nu mogelijk om YouTube Shorts-video's en livestreams in de inhoud van websites te integreren.

Verbeterde SEO-workflow in Odoo 18

In Odoo 18 is de SEO-workflow verbeterd door een melding weer te geven wanneer een pagina wordt gepubliceerd of opgeslagen zonder essentiële SEO-gegevens. De melding waarschuwt gebruikers als de SEO-titel niet is ingesteld of als de SEO-titel wel is ingesteld, maar de SEO-beschrijving ontbreekt. Dit helpt ervoor te zorgen dat alle gepubliceerde pagina’s volledige SEO-metadata bevatten.

Odoo 18 - eCommerce

Webshop alleen toegankelijk voor ingelogde gebruikers

Odoo heeft een nieuwe instelling toegevoegd waarmee de zichtbaarheid van de webshop beperkt kan worden tot alleen ingelogde gebruikers. Als deze optie is ingeschakeld, kunnen niet-ingelogde gebruikers de producten, winkelpagina, winkelwagen en verlanglijstknoppen niet zien. Ze worden automatisch naar de inlogpagina geleid als ze proberen toegang te krijgen via een directe link.

Webshop alleen toegankelijk voor ingelogde gebruikers

Odoo 18 - Boekhouding

Leverancier op declaratie

Je kunt het financieel beheer nu verder stroomlijnen met leveranciersspecifieke onkostenregistratie voor eenvoudigere afletteren en transactie-identificatie 👀 (Opmerking: momenteel alleen voor door het bedrijf betaalde onkosten.)

Leverancier op declaratie

Balans in scontrovorm

De balans kun je nu ook in Scontrovorm weergeven. Een horizontale balansopstelling, met debetzijde en creditzijde naast elkaar.

Odoo - Balans in scontrovorm

Ontvang PEPPOL documenten in documenten app

Bij het gebruik van meerdere inkoopdagboeken, of het hebben van specifieke processen in de Documenten-app voor het verwerken van inkomende leveranciersfacturen, is het in Odoo 18 mogelijk om je PEPPOL-documenten direct in de Documenten-app te ontvangen voor verwerking. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om specifieke tags toe te wijzen aan het document.


Beheer je budgetten op analytische rekeningen

Voor deze update werden budgetten berekend met zowel budgetposities als analytische rekeningen. Nu wordt het budget enkel berekend met behulp van analytische rekeningen. Verder is er een nieuw veld genaamd "verplicht bedrag" toegevoegd aan de budgetregel, dat wordt berekend vanuit de analytische verdeling van de inkooporderregel. Deze wijziging vereenvoudigt het beheer van budgetten en verbetert de financiële tracking. Ook is er een nieuw budgetrapportoverzicht gecreëerd om financieel toezicht te verbeteren.


Ook is het budget toegevoegd aan vele rapportages. Vanuit de rapportage kun je de status t.o.v. je budget zien en kan je ook direct een budget inzien en aanpassen.


Budget instellen op rapportages


Activa, niet afschrijfbare waarde in percentage

Op je activamodel kun je nu de niet afschrijfbare waarde in percentage instellen. Hiermee kun je het activeren van een activum vanaf het boeken van de leveranciersfactuur versnellen. Je hoeft nu niet meer de restwaarde handmatig in te voeren.


Activa, niet afschrijfbare waarde in percentage


Odoo 18 - Inkoop

Maak een inkooporder op basis van een sjabloon

Er is een nieuw type inkoopovereenkomst toegevoegd aan Odoo, specifiek voor het eenvoudig aanmaken van offerteaanvragen met vaste hoeveelheden.


Net zoals de offerte-verkooporder sjabloon, kun je nu ook gebruikmaken van een sjabloon voor inkoopofferteaanvragen in Odoo.

Maak een inkooporder op basis van een sjabloon

Tijd besparen bij inkoopprocessen met Odoo 18

Wanneer een aanvraag tot offerte (RFQ) of een inkooporder (PO) naar een leverancier wordt gestuurd, moet de leverancier de offerte/verkooporder (SO) in zijn eigen ERP-systeem aanmaken. Vervolgens, wanneer hij deze offerte/SO terugstuurt, moet je jouw RFQ/PO bijwerken met de prijzen. Dit proces kost veel tijd, heeft geen toegevoegde waarde en kan leiden tot veel gebruikersfouten tijdens de invoer van gegevens.


In Odoo 18 is het mogelijk als zowel de klant als de leverancier Odoo gebruiken, ze deze updates niet hoeven te doen. De klant kan een inkooporder naar de leverancier sturen, hetzij als een PDF met een ingebed UBL BIS 3 XML-bestand, hetzij de leverancier kan het XML-bestand direct downloaden via een URL.

Vanuit de Odoo portale is het ook mogelijk de UBL te downloaden.

Download ubl purchase order from odoo portal

Do you want to know everything about Odoo, but simply?

Met Odoo houd je het simpel! We sturen het je toe per e-mail 😊

Odoo 18 - Spreadsheets

Odoo 18 geeft de mogelijkheid om direct binnen spreadsheets reacties te geven en collega's te taggen. Hiermee versterkt het Odoo-platform zijn positie als een krachtig hulpmiddel voor zakelijk management. Deze functionaliteit maakt het makkelijker dan ooit om snel feedback te vragen en te geven, waardoor teams efficiënter en doelgerichter kunnen werken.

Odoo 18 geeft de mogelijkheid om direct binnen spreadsheets reacties te geven en collega's te taggen

Wijzig layout

Je kunt tabellen nu automatisch opmaken, waardoor het eenvoudiger wordt gegevens te sorteren, op te maken en te filteren. Nieuwe gegevens worden automatisch in de tabel opgenomen, waardoor het niet meer nodig is om handmatig stijlen op nieuwe rijen of kolommen toe te passen.

Maak een draaitabel van een spreadsheet

Odoo introduceert een nieuwe functie: de spreadsheet draaitabel. Deze draaitabel wordt direct gebaseerd op gegevens uit de spreadsheet zelf, waarbij gebruikers een bereik van cellen selecteren om de draaitabel te creëren. De eerste rij van dit bereik bepaalt de velden, terwijl de volgende rijen als data dienen. Het type data—datum, boolean, getal of teken—wordt automatisch herkend. Gebruikers kunnen deze velden gebruiken als dimensies of maatstaven in de draaitabel, en diverse aggregatiefuncties zoals som, gemiddelde of telling toepassen om de data-analyse te verbeteren.

Odoo 18 - Buitendienst

Weergave welke producten je moet meenemen

De producten die de buitendienstmedewerker moet meenemen zijn nu zichtbaar via een knop.

Odoo 18 - Buitendienst Weergave welke producten je moet meenemen

Plan buitendiensttaken in op locatie

Buitendiensttaken kunnen nu gegroepeerd worden op postcode en plaats om zo taken in dezelfde regio toe te wijzen aan een buitendienstmedewerker.

Odoo - Plan buitendiensttaken in op locatie

Garantie op buitendienst-taken

In Odoo 18 is de functionaliteit waarmee producten onder garantie toegevoegd kunnen worden aan buitendienst-taken. Wanneer deze functie geactiveerd is voor een taak, wordt de verkoopprijs van het betreffende item automatisch op nul gezet, wat de garantiestatus weerspiegelt. Deze toevoeging vereenvoudigt het beheer van garantiediensten direct via de module, wat de dienstverlening en klanttevredenheid verbetert.

Odoo 18 - Kennis

Kruimelpad voor eenvoudigere navigatie

Odoo 18 introduceert een kruimelpad voor snelle en gemakkelijke navigatie. Deze functionaliteit stelt gebruikers in staat om moeiteloos hun pad binnen de documentstructuur te volgen, wat de bruikbaarheid en toegang tot informatie verbetert.

Kruimelpad voor eenvoudigere navigatie

Integratie excalidraw

Ontdek de kracht van visuele communicatie met onze nieuwste feature: integreer moeiteloos tekeningen van Excalidraw direct in ons platform. Of het nu gaat om het delen van complexe processen, creatieve brainstormsessies of leuke schetsen, maak je ideeën levendig en begrijpelijk voor iedereen. Laat je creativiteit de vrije loop en verander hoe je werkt en communiceert!|

Odoo kennis Integratie excalidraw


Odoo 18 - Voorraad

Nieuw voorraad dashboard

Odoo 18 - Nieuw voorraad dashboard

Push- en Pullregels

Push- en pullregels worden nu geactiveerd wanneer een overdracht wordt gevalideerd. Omdat verplaatsingen niet vooraf worden aangemaakt, is er meer flexibiliteit mogelijk. Verplaatsingen die wachten op een nieuwe verplaatsingen vervuilen niet langer de ruimte. Alle standaard meerstapsroutes zijn opnieuw ontworpen om deze verandering te ondersteunen.

Odoo 18 - Voorraad - Push- en Pullregels

Maak vooraf backorders aan

Je kunt nu al een backorder aanmaken voordat je de leverinlevering gereed meld. Dit geeft je de mogelijkheid om te leveren uit verschillende locaties of leverdata.

Odoo voorraad - Maak vooraf backorders aan

Gebruik partijen/serienummers in meerdere bedrijven

Partij- en serienummers blijven volledig traceerbaar over meerdere bedrijven heen. Bij het overdragen tussen bedrijven worden serie- en lotnummers behouden, wat zorgt voor een ononderbroken traceerbaarheid.

Genereer partij of serienummers bij ontvangst

Creëer automatisch lotnummers wanneer producten die getraceerd moeten worden, worden ontvangen. Dit zorgt voor een gestructureerde registratie en tracking vanaf het moment van ontvangst.

Odoo Inkoop - Genereer partij of serienummers bij ontvangst

Wegzetstrategie

Odoo heeft nieuwe strategieën voor wegzetten van voorraad geïmplementeerd om het magazijnbeheer te verbeteren. Odoo 18 bevat een nieuwe kolom "sublocatie" die gebruikers in staat stelt te specificeren of en hoe een sublocatie moet worden geselecteerd. De opties zijn: geen sublocatie (standaard), laatst gebruikt (de laatste locatie gebruikt voor dit product), en dichtstbijzijnde locatie (gebruikt met opslagcategorieën, vereist specificatie van een opslagcategorie). Bovendien ondersteunt het systeem nu plaatsingsregels zonder dat specificatie van een product, productcategorie, of verpakking nodig is, wat het instelproces vereenvoudigt.

Odoo 18 Wegzetstrategie

Scanner geeft geluid bij succesvolle scan

Voorheen, wanneer een barcode succesvol werd gescand, knipperde het scherm om een succesvolle scan aan te geven, maar er was geen geluid. Dit gebrek aan auditieve feedback maakte het soms moeilijk voor gebruikers om zeker te weten dat de scan succesvol was. Na deze update speelt er nu ook een geluid af wanneer een barcode succesvol wordt gescand, wat duidelijke en directe feedback biedt aan gebruikers en hen verzekert dat de scan succesvol was.

Dispatch management

Odoo 18 introduceert een nieuwe functionaliteit voor dispatch management in transport. Het systeem automatiseert de dispatch-processen, verbetert de efficiëntie van transportactiviteiten, en biedt bedrijven de mogelijkheid om transportkosten te optimaliseren en levertijden te verkorten. Deze functies integreren naadloos met andere Odoo modules zoals voorraadbeheer en verkoop, waardoor een volledig geïntegreerde oplossing voor transportbeheer wordt geboden.

Odoo dispatch management for transport

Ondertekenen van levering nu ook via de barcode app

Met de update van Odoo 18 zijn er nieuwe functies toegevoegd voor gebruikers om ook de leveringen onderweg te laten tekenen via de barcode app.

Odoo 18 - E-mail Marketing

Optionele splitsing van de contactnaam

Voor meer persoonlijke e-mails, kun je nu de voor- en achternamen splitsen van de ontvangers in de mailinglijsten.

Odoo Marketing - Optionele splitsing van de contactnaam

Odoo 18 - Kassa Retail

Nieuw inlogscherm

Odoo 18 komt met een nieuw inlogscherm voor de kassa, waarbij werknemers zich kunnen identificeren met het scannen van een batch, een pincode of handmatig.

Odoo kassa inlogscherm

Product aanmaken en wijzigen vanaf de kassa

het is niet meer nodig om naar de 'backend' van Odoo te gaan voor het aanmaken of wijzigen van en product. Dat kan nu direct vanaf het kassascherm

Product aanmaken en wijzigen vanaf de kassa

Je kunt ook de internationale productbarcode scannen en Odoo maakt het product, met alle informatie die online te vinden is.

Product aanmaken en wijzigen vanaf de kassa detailscherm

SMS Integratie

Odoo heeft een nieuwe functie toegevoegd die SMS-integratie voor orderbevestigingen mogelijk maakt. Gebruikers kunnen nu moeiteloos bevestigingsberichten naar klanten sturen met slechts één klik, wat de communicatie met klanten verbetert en hun tevredenheid verhoogt. Dit gestroomlijnde proces maakt het makkelijker om klanten op de hoogte te houden en betrokken te maken bij hun aankopen.

Productdetails in afsluiting boekhouding

Voorheen werd bij het sluiten van een sessie één journaalpost aangemaakt met de totale omzet. In Odoo 18 is er een nieuwe configuratieoptie, ‘afsluitpost met productregels’, geïntroduceerd in de kassa module. Wanneer deze optie is ingeschakeld, genereert het systeem een journaalpost met één regel per product bij het sluiten van de sessie. Deze wijziging verbetert de nauwkeurigheid en gedetailleerdheid van de financiële rapportage in het POS-systeem.

Productdetails in afsluiting boekhouding

Orderbeheer op kassa verbetert

Met de nieuwste update in Odoo 18 heeft de Odoo kassa een handige functie gekregen voor orderbeheer. Deze nieuwe toevoeging stelt managers in staat om te controleren of kassamedewerkers wijzigingen hebben aangebracht in een order.

Wanneer een order eenmaal is opgeslagen in de backend, markeert het systeem elke wijziging die daarna wordt gemaakt. Wordt de hoeveelheid van een productregel verminderd of een regel verwijderd, dan wordt de order als “bewerkt” gemarkeerd. Bovendien wordt er een bericht in de chatter van de order gelogd, zodat duidelijk is dat er een aanpassing heeft plaatsgevonden.

Wijziging in rechten van werknemers

In de nieuwste update van Odoo 18 zijn er belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de rechten van werknemers die werken op een Odoo kassa. Voorheen hadden werknemers de volgende rechten:


Rechten voor de update:

  • Geen kasin- en kasuittransacties: Werknemers konden geen kasin- of kasuittransacties uitvoeren.
  • Aanpassen van prijzen: Werknemers konden de prijzen van productregels aanpassen.
  • Producten bewerken vanuit kassa: Werknemers konden producten bewerken vanuit het PoS, hoewel ze geen nieuwe producten konden aanmaken.


Rechten na de update:

  • Kasin- en kasuittransacties toegestaan: Werknemers kunnen nu kasin- en kasuittransacties uitvoeren, wat meer flexibiliteit biedt in het beheer van de kas.
  • Aanpassen van prijzen niet toegestaan: Werknemers kunnen niet langer de prijzen van productregels aanpassen, wat bijdraagt aan een consistent prijsbeleid.
  • Producten bewerken niet toegestaan: Werknemers kunnen geen producten meer bewerken vanuit het kassa, wat zorgt voor een duidelijker scheiding tussen verkoop en productbeheer.

Odoo 18 - Kassa Restaurant

Bestellingen zonder tafel

In de nieuwste update van de de kassa restaurant module van Odoo is het nu mogelijk om "zwevende" bestellingen te maken, die niet aan een specifieke tafel gekoppeld zijn. Dit is vooral handig voor bestellingen zoals bezorging en afhaalmaaltijden. Standaard wordt er een "schaduwtafel" aangemaakt op elke restaurantverdieping waar deze zwevende bestellingen aan gekoppeld worden, zonder dat de hele codebase aangepast hoeft te worden. 

Drag en Drop je indeling van je restaurant

Nieuwe functionaliteit toegevoegd die het mogelijk maakt om tafels direct te verslepen en neer te zetten op het vloerscherm, zodra de bewerkingsmodus geactiveerd wordt. Dit verbetert de flexibiliteit en snelheid bij het inrichten van de restaurantindeling.

Een raster voor de vloer in de bewerkingsmodus is toegevoegd, wat het uitlijnen van tafels en organiseren van de plattegrond vergemakkelijkt en gebruiksvriendelijker maakt. De standaard achtergrondkleur voor elke vloer is nu wit ingesteld, wat zorgt voor een uniforme en heldere weergave.


Beheer je boekingen in de Restaurant Kassa

Je kunt nu tafels direct kunt boeken vanuit de restaurant kassa. Met deze nieuwe functie open je eenvoudig de Gantt-weergave van afspraken in een dialoogvenster, waardoor het beheren van reserveringen nog nooit zo gemakkelijk is geweest.


Dit betekent dat je voortaan niet meer naar de backoffice hoeft te navigeren om afspraken te beheren. Alles wat je nodig hebt, is nu direct beschikbaar in de POS interface. Deze verbetering zorgt voor een efficiëntere workflow en een snellere service voor jouw klanten.


Odoo Beheer je boekingen in de Restaurant Kassa

Odoo 18 - Online afspraken

Selecteer de tijd en dan beschikbare persoon/resource

Er is een derde mogelijkheid bijgekomen. Je kon al automatisch personen laten toewijzen aan een afspraak verzoek. Ook mogelijk was eerst een persoon te selecteren en dan een tijd. In Odoo 18 is het helemaal compleet en kun je eerst een tijd selecteren en vervolgens de beschikbare persoon.

Selecteer de tijd en dan beschikbare persoon/resource

Naarmate de lancering van Odoo 18 nadert, hebben we een aantal veelbelovende nieuwe functies en verbeteringen onder de loep genomen die deze versie met zich meebrengt. Van verbeterde bedrijfsprocessen en gebruiksvriendelijkere interfaces tot nieuwe mogelijkheden en efficiëntieverbeteringen, Odoo 18 lijkt klaar om een aanzienlijke impact te maken. Wacht niet langer, probeer de huidige versie en bereid je voor op de innovaties die Odoo blijft leveren om jouw bedrijf te transformeren. Mis het niet, blijf op de hoogte voor de officiële release!

Wil je meer weten over Odoo?


Neem contacct met ons op

Odoo 18 - Productie

Gescheiden waarderingsboekingen voor arbeidskosten in productieorders

In Odoo 18 is een verbetering doorgevoerd in het MRP-boekhoudproces. Bij het markeren van een productieorder als voltooid, kan de waardering van het eindproduct hoger zijn dan die van de afzonderlijke componenten vanwege de arbeidskosten van werkcentra en werknemers.


Voor deze update werden deze kosten toegevoegd aan de productiekostrekening. Na de update worden de arbeidskosten geboekt op de onkostenrekening van de relevante werkcentra. Als er geen onkostenrekening is ingesteld, wordt de onkostenrekening van het eindproduct gebruikt.


Tenslotte worden alle arbeidskosten van de onkostenrekening teruggeboekt naar de productiekostrekening in een aparte ‘arbeid’ journaalpost bij het voltooien van de productieorder.

Odoo 18 - Kwaliteitsbeheer

Kwaliteitscontrole op aanvraag

Odoo heeft nu ondersteuning voor kwaliteitscontroles op aanvraag voor voorraad- en productieprocessen. Deze nieuwe functionaliteit stelt gebruikers in staat om op aanvraag kwaliteitspunten in te stellen voor elke actie in een voorraadverplaatsing (picking) of productieorder. Door een specifieke actie in deze formulieren aan te klikken, opent een wizard waar gebruikers het product, het kwaliteitspunt en indien van toepassing, het partij- of serienummer kunnen specificeren.

Kwaliteitscontrole op reparaties

Odoo heeft kwaliteitscontroles toevoegt aan reparatieprocessen. Deze uitbreiding zorgt ervoor dat kwaliteitscontrole toepasbaar zijn op reparaties, om zo een systematische manier van standaardhandhaving te bieden.

Kwaliteitscontrole op reparaties

Odoo 18 - E-sign

Vanaf iedere programma een tekenverzoek aanvragen

Via het standaard actiemenu kun je nu vanaf ieder programma onderdeel een tekenverzoek aanvragen van een document. dat is wel zo handig :)

Vanaf iedere programma een tekenverzoek aanvragen

Odoo 18 - Evenementen

Verkoop evenemententickets via de Odoo Kassa

In Odoo 18 is een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan de kassa module waarmee je evenementen kunt beheren. Deze module maakt het mogelijk om evenementen aan te maken en tickets ervoor te verkopen. De tickets worden gekoppeld aan een product en kunnen rechtstreeks in de kassa worden verkocht.

Odoo 18 R&D Sneak Peak Preview

Tijdens de Odoo partnerdag op 24 mei 2024 heeft Odoo een presentatie gegeven over wat we nog kunnen verwachten van Odoo 18. Kun je ook niet wachten? Download hier de Odoo 18 R&D Sneak Peak Preview.

Wat weten we van Odoo 18?
Erwin van der Ploeg 9 mei 2024
Deel deze post
Labels