Ben je het zat om de voorraad in je magazijn te tellen?

Heb je de voorraad onder controle?

Wat denk je, heeft je bedrijf betere voorraadbeheer software nodig? Ik kan me goed voorstellen dat je het niet zeker weet. Om je te helpen hebben we hier vijf signalen genoteerd welke reden zijn om over te stappen op goede software om je voorraad te beheren.

1. Heb je vaak een voorraad tekort?

Ik denk dat iedere distributeur me direct gelijk zal geven. Als je te kort aan voorraad hebt, dan heb je een beter systeem nodig om je voorraad te beheren. Verkoop je te veel en beloof je producten aan je klant, maar je magazijn kan het niet waarmaken of heeft het magazijn te kort voorraad of kunnen ze het product niet vinden, dan heeft dit een serieuze impact op je bedrijf.

Met de juiste warehouse managementsoftware (WMS) of in goed Nederlands, magazijnbeheer software, zie je snel wat de actuele stand van de voorraad is en waar deze voorraad te vinden is. Zelfs met meerdere magazijnen.

2. Heb je veel voorraadverschillen?

Aan het einde van het jaar wil de accountant exact weten wat de voorraad is. Maar als uit de eindejaarstelling telling blijkt dat je honderden, wellicht wel duizenden verschillen hebt, en niet alleen in aantal, maar ook in geld, dan gaat er echt iets goed mis. Kleine voorraad verschillen zullen er altijd zijn, maar grote verschillen is een indicatie dat voorraad niet goed wordt bijgewerkt in je systeem.

En goed voorraad systeem zal eenvoudig de probleemgevallen detecteren en helpt je bij het oplossen van het probleem.

3. Hoeveel voorraad heb je?

Software moet je ondersteunen bij je dagelijkse werkzaamheden. Om goede beslissingen te kunnen nemen heb je goede rapportages nodig, die inzicht geven in je supplychain. Zijn er vaak vragen over hoeveelheid voorraad en de waarde daarvan, dan geeft dit aan dat je niet de juiste tools en rapportages voorhanden hebt. Voor goed en eenvoudig voorraadbeheer moet je snel toegang hebben tot de benodigde rapportages, welke je inzicht geven in de voorraad hoeveelheid, voorraad waarde, waar het product vandaan komt en waar het naar toe is gegaan.

Ben je telkens op zoek naar deze informatie, of moet iemand het voor je opzoeken of uitrekenen? Dan heb je niet de juiste software in huis.

4. Moet je vaak voorraad tellen?

Moet je vaak je voorraad tellen, omdat je merkt dat het niet klopt?. Het handmatig tellen en bijwerken van je voorraad is intensief en kostbaar. Welk ERP-systeem gebruik, je zult helaas periodiek voorraad moten tellen. Afwijkingen kunnen altijd voorkomen en het systeem is zo goed en nauwkeurig als de gegevens die de gebruikers erin stoppen. Maar een goed ERP-systeem helpt je zeker om de frequentie van tellen substantieel terug te dringen. Dat help je kostbare mensuren te besparen.

5. Heb je te veel voorraad?

Te kort voorraad hebben en niet in staat zijn te leveren is erg. Maar te veel voorraad hebben is ook een belangrijk signaal dat iets verkeerd gaat. Als je werknemers, verantwoordelijk voor de inkoop, geen inzicht hebben in de juiste gegevens van het WMS, dan zullen ze verkeerde beslissingen nemen. Geen of verkeerde informatie kan leiden tot het inkopen van producten terwijl daar op dat moment geen aanleiding voor is. Dit zal leiden in een voorraad overschot.

Een bijkomend probleem met de veel voorraad is vaak dat je soms producten moet gaan verkopen met een verlies. Dit alleen maar om ruimte te maken in je magazijn. Er zijn net zo veel kosten en marge gevolgen van het hebben van te veel voorraad als het hebben van te weinig voorraad.

Odoo voorraadbeheer

Met Odoo voorraadbeheer heb je een perfecte oplossing voor de Nederlandse Groothandelsbedrijven. Het is eenvoudig in gebruik en doordat het open-source is flexibel en snel aan te passen naar jouw, specifieke wensen en werkwijze.

Dit zijn de mogelijkheden van Odoo voorraadbeheer:

 • Aanmaken en beheren van interne en externe voorraadlocaties

 • Aanmaken en beheren van ontvangsten en (interne) leveringen

 • Werken met pull en push flows

 • Mogelijkheid tot LIFO, FIFO of FEFO

 • Ondersteuning voor externe productielocaties

 • Inzicht in al je voorraadmutaties

 • Volledige traceability, vooruit en achteruit

 • Aanmaken en verwerken van periodieke voorraadtellingen

 • Producten leveren in diverse verpakkingsvormen.

 • Volledig geïntegreerd met je boekhouding

 • Automatisch aanmaken van inkopen bij voorraad tekort

 • Scannen van je ontvangsten en leveringen

 • Ondersteuning voor dropshipment

Odoo Voorraad App Icon
in Blog
Ben je het zat om de voorraad in je magazijn te tellen?
Erwin van der Ploeg 17 november 2015
Deel deze post
Labels
Onze blogs