Dropshipment – Voorraad in overvloed zonder eigen magazijn

Dropshipment is de term die gebruikt wordt als een bedrijf producten verkoopt, die op voorraad gehouden worden bij de leverancier(s).

De eindklant plaatst een bestelling, welke door de winkel doorgezet wordt naar de leverancier. De leverancier neemt het vervoer naar de eindklant voor zijn rekening. Het voordeel van dropshippen is dat je zelf geen voorraad hoeft aan te houden. Het scheelt je ruimte, risico en natuurlijk kosten.

Dropshippen met Odoo

Odoo geeft je de mogelijkheid om zorgeloos te dropshippen. In de Inkoopmodule wordt op productniveau aangegeven of dropshipment tot de mogelijkheden behoort. Na het activeren kun je gelijk beginnen. 

Wanneer nu een verkooporder wordt bevestigd, wordt er geen levering aangemaakt, zoals we dat normaliter gewend zijn. We doen de levering immers niet zelf. Aan de inkoopkant wordt een inkooporder klaargezet voor de leverancier met als afleveradres het adres van de klant. Makkelijker kan bijna niet. De klant bestelt bij ons en onze leverancier regelt de verzending. 

Hieronder zie je hoe zo'n inkooporder naar de leverancier er in de basis uitziet. Het afleveradres op het document is het adres van de eindklant. 

Odoo Inkooporder Afdrukvoorbeeld

Om niet uit het oog te verliezen of de leveringen echt gedaan zijn, worden de dropshipments apart bijgehouden in de voorraadmodule. Wanneer de leverancier bevestigt de levering te hebben gedaan, melden we de levering gereed in Odoo, zodat we de order kunnen afronden.

Odoo Voorraad Dashboard

Zo kunnen we eenvoudig een klantbestelling verwerken en doorzetten naar onze leverancier.

in Blog
Dropshipment – Voorraad in overvloed zonder eigen magazijn
Bastiaan de Keijzer 11 mei 2020
Deel deze post
Labels