De startende ERP consultant

Start loopbaan

Met mijn achtergrond in de (luchtvaart)logistiek was het een ‘logische’ stap om bij een bedrijf te gaan werken waar logistiek ruimschoots aanwezig was. In een combinatierol met ook veel projectmanagement heb ik veel ervaring kunnen opdoen, mensen leren kennen en vooral ook mijn kennis uit de opleiding kunnen toepassen. In 5 jaar heb ik veel bijgeleerd, dat aangeeft dat ongeacht je studieachtergrond er mogelijkheden zijn en dat leren nooit stopt.

De volgende carrièrestap

De route naar een baan die goed bij je past, is voor iedereen anders. Misschien weet je het direct na het afstuderen, of moet je het eerst nog meer ontdekken. Een rol als consultant kwam op mijn pad. Ik had wel al wat ERP-kennis/ervaring, dus ik wist wat het zou inhouden. Maar ook zonder, had ik mij hierop kunnen inlezen.

Bij de zoektocht wilde ik met een aantal criteria rekening houden. Ten eerste voldoende uitdaging, een prettige/informele werksfeer, voldoende te leren op de lange termijn, een bedrijf met groeipotentie, zelfstandigheid en natuurlijk een match op het vlak van (inhoudelijke) werkzaamheden.

Consultant worden bij Odoo Experts

Na een periode van onderzoek kwam ik bij Odoo Experts uit. Een van de grootste/bekendste Odoo partners in Nederland. Daarbij is Odoo een steeds belangrijkere speler op het gebied van ERP-software. Ook blijkt dat bedrijven steeds meer behoefte hebben aan gebruiksvriendelijke en moderne ERP-programmatuur, waarbij deze bedrijven begeleid worden door een consultant. Samenvattend; dit kon ik beoordelen als groei en potentie!

Via een digitale kop koffie – in coronatijd – kon ik informeel kennismaken. Voor beide kanten een vrijblijvend gesprek om te proeven of een match mogelijk is. Bij een positieve reactie van beide kanten kan het snel gaan; op korte termijn kwam er een vervolggesprek en al snel konden we het over een overeenkomst hebben. Een compleet pakket met nette voorwaarden, waarbij ook mobiliteit goed geregeld is of je nu op kantoor, thuis of bij de klant aan het werk bent. Tijd voor de volgende carrièrestap! 

Eerste werkdag en meer

Na het ontslag bij mijn baan had ik een korte vakantie om op te laden. Vervolgens ben ik op 1 maart 2021 bij Odoo Experts begonnen. De eerste drie maanden staan vooral in het teken om de Odoo software te leren kennen, meekijken met een implementatieproject, onderzoek/verbeterplannen (naar interesse) en de ontwikkeling als consultant (denk aan soft-skills). Ook heeft Odoo een platform waar je door middel van videomateriaal onwijs veel kan leren over verschillende onderwerp van het ERP-pakket. Binnen je eigen Odoo demo-omgeving kun je vervolgens uitgebreid testwerkzaamheden uitvoeren. Je krijgt de ruimte om het geheel op te pakken.

Na deze periode ga je steeds wat meer om je nemen. Mogelijk focus je op de onderwerpen die je het beste liggen. Of juist op de delen waarvan je denkt; hier kan ik groeien. Persoonlijk wilde ik graag wat meer basiskennis over boekhouding (veel zaken hebben natuurlijk een financieel gevolg), hier heb ik een cursus voor mogen volgen in calculatie en boekhouden. Dit is mogelijk niet voor iedereen het meest spannende vak; maar het geeft een fijn idee om er dan juist in aan te sterken!

Doelen stellen

Gezamenlijk stel je doelen. Bijvoorbeeld; “na 6 maanden wil ik een expert zijn in voorraad en inrichting webshop”. Vervolgens “wil ik mij binnen 3 maanden expert noemen op het vlak van e-mailmarketing”, etc. Naast de reguliere basis is er ruimte om te focussen, daarmee te kiezen voor een expertise dat je steeds meer kan uitbreiden. Een ERP-pakket heeft veel verschillende aspecten, de mogelijkheden zijn dus groot. Maar door middel van focus maak je het niet te groot.

Er is steeds meer vraag naar Odoo software in Nederland en buitenland. Om de groei van Odoo Experts als partner van Odoo hierin mee te maken is een mooie ervaring. Ik denk dat dit ook voor andere die twijfelen over een carrièreswitch als consultant een mooie mogelijkheid kan zijn. 

Een nieuwe baan bij Odoo Experts?

Door een uitdaging als deze aan te gaan investeer je in jezelf. Ook voor de langere termijn, gezien je brede kennis opdoet. Overweeg je een volgende stap in je carrière met veel groei en ontwikkeling? 

De startende ERP consultant
Odoo Experts 18 augustus 2021
Deel deze post
Onze blogs