Odoo 15 Boekhouding

Wat is er nieuw aan Odoo 15 Boekhouden?
Odoo boekhouding icon

Odoo Boekhouding

Odoo heeft een volledige boekhouding die geschikt is voor Nederlandse bedrijven. Jaar na jaar blijft Odoo deze uitbreiden en kan Odoo zich meten met de niche pakketten, maar dan volledig geïntegreerd met al je andere processen. 

Belangrijk is dat Odoo 15 (eindelijk) UBL-facturen ondersteunt, maar ook is er ondersteuning toegevoegd voor fiscale eenheden, om zo geconsolideerd btw-aangifte te kunnen doen.

UBL Facturen

Je kunt nu UBL-facturen sturen naar alle klanten. Je kunt dit aanzetten op het verkoopdagboek.

UBL facturatie aanzetten in het dagboek

Fiscale btw-eenheid

Om meerdere bedrijven in de btw-aangifte te verwerken, is het nu mogelijk om fiscale eenheden te definiëren. Een fiscale eenheid is een groep ondernemingen waarvan de btw-aangifte gezamenlijk wordt ingediend.

Per land kan maximaal één fiscale eenheid worden gedefinieerd. Met een fiscale eenheid is er een optie beschikbaar op het btw-aangifterapport om de bedrijven in te schakelen en de inhoud ervan weer te geven. De btw-rapporten staan nu alleen meerdere bedrijven toe bij het gebruik van fiscale eenheden.

Instellen van fiscale eenheid

Verbeterde ouderdomsanalyse

Op de ouderdomsanalyse van leveranciers en klanten worden nu, bij gebruik van meerdere valuta, de bedragen getoond in de originele valuta én de basisvaluta van het bedrijf

Intercompany-verplichtingen kun je nu uitsluiten van de ouderdomsanalyses. Bij iedere debiteuren- en/of crediteurenrekening kan deze worden geconfigureerd om dit uit te sluiten van het relevante rapport.

Rekeningen uitsluiten van de ouderdomsanalyse

Verkoopvoorwaarden

Je kunt de verkoopvoorwaarden afdrukken op de PDF, maar nu is het ook mogelijk om een link toe te voegen naar een pagina op je website.

Algemene voorwaarden instellen

Betalen via Mollie

Mollie betalingsprovider is toegevoegd. Mollie is een grote betalingsprovider in Europa en staat bekend om het aanbieden van meerdere betalingsmethoden door één enkele provider.

Ondersteuning voor de Mollie betaalprovider

Meerdere betaalproviders per dagboek

Het is nu mogelijk om transacties van meerdere betalingsproviders in hetzelfde dagboek te registreren. Per dagboek kun je aangeven welke betaalmethoden en providers beschikbaar zijn.

Meerdere betaalproviders per dagboek

Tussenrekeningen bank-/kasboeken

De tussenrekeningen voor betalingen die onderweg zijn, kunnen nu centraal worden ingesteld in de instellingen van de boekhouding. Deze hoeven niet per dagboek te worden ingesteld.

Tussenrekeningen bank/kasboeken instellen

Vooruitbetaalde kosten

Je kunt nu een boeking maken van verplichtingen die je aangaat voordat je de leveranciersfactuur hebt ontvangen. Vanaf de inkooporder kun je een boeking maken en instellen wanneer Odoo deze, automatisch, weer moet tegenboeken.

Vooruitbetaalde kostenboeking vanaf een inkooporder

SAF-T Audit rapportage

Odoo voegt ondersteuning toe voor het SAF-T Audit file. Meerdere Europese landen, waaronder Nederland en België, hebben nu nog een eigen formaat, maar wellicht gaat dat nu snel wijzigen. 

Apart e-mail sjabloon voor creditfacturen

Tot nu toe was er maar één mailsjabloon voor facturen. Om het werken gemakkelijker te maken, is een nieuw sjabloon toegevoegd voor creditfacturen.

Scan-en-herken verkoopfacturen

De OCR scan-en-herken functie is nu ook beschikbaar voor klantfacturen en creditfacturen van klanten. De werking is precies hetzelfde als voor leveranciersfacturen.Wil je alles van Odoo weten, maar dan eenvoudig?

Met Odoo hou je het simpel! We sturen het je wel per mail 😊

Odoo 15 Boekhouding
Erwin van der Ploeg 26 september 2021
Deel deze post
Onze blogs