Analytic Accounting in Odoo

Improve your data analysis

Hoe je met kostenplaatsen in Odoo je data-analyse kan verbeteren.

Zou het niet fantastisch zijn als je, je financiële beslissingen kan nemen op feiten in plaats van op gevoel?

Als je eenvoudig je gegevens kan analyseren? Wil je eenvoudig inzicht in kosten en opbrengsten, in een gezamenlijk overzicht, dan wordt het tijd om kostenplaatsen te gaan gebruiken in Odoo

Kostenplaatsen is een standaard App van Odoo en kan eenvoudig worden toegevoegd aan je Odoo boekhouding.

Wat zijn kostenplaatsen?

Maar wat zijn kostenplaatsen precies en wat kan ik ermee? Kostenplaatsen zijn ontwikkeld om financiële mutaties te bundelen. Door zowel kosten mutaties als opbrengst mutaties te bundelen in een kostenplaats kun je een eenvoudig een financiële rapportage maken van deze kostenplaatsen. 
Kostenplaatsen zijn bijvoorbeeld:

  • Projecten
  • Afdelingen
  • Verkoopkosten
  • Marketingkosten
  • Ziektekosten
  • etc.

Natuurlijk kun je overzichten verkrijgen op je grootboekrekeningen, maar deze lenen zich niet zo goed voor gedetailleerde rapportages. Kostenplaatsen zijn onafhankelijk van de boekhouding, maar bevatten wel de financiële gegevens die je nodig hebt om je bedrijf te kunnen sturen.

De eerste stap

De eerste stap bij het gebruikmaken van kostenplaatsen is bepalen waar je precies meer inzicht in wilt hebben. Hierboven heb ik enkele voorbeelden genoemd, maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden om je financiële rapportages te verbeteren met kostenplaatsen. Vervolgens maak je algemene kostenplaatsen aan en je kunt klant specifieke kostenplaatsen maken (voor bijvoorbeeld projecten).

Als je de kostenplaatsen hebt aangemaakt activeer je in de Odoo pakket instellingen waar je deze kostenplaatsen wilt gebruiken. Standaard wordt bij urenregistratie al geboekt op kostenplaatsen. Maar je kunt ook de kostenplaats activeren voor inkopen en verkopen.
Door bij iedere financiële transactie op te geven voor welke kostenplaats deze is (ten baten of ten laste) krijg je op je kostenplaats een overzicht van alle kosten en opbrengsten en zo een bruto rendement. 

Kostenplaatsen werken ook uitstekend bij het factureren van verwerkte uren op bijvoorbeeld een contract of project. Uren worden geboekt op de kostenplaats tegen kostprijs. Vervolgens worden de verwerkte uren gefactureerd aan de klant en deze opbrengst komt ten goede aan de kostenplaats en geeft dus weer een rendement overzicht.

Hulp nodig?

Je ziet dan kostenplaatsen een handig instrument is om meer inzicht te krijgen in je financiën? Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij het inrichten van Odoo kostenplaatsen. Neem contact op met Odoo Experts. Wij zijn er om je te helpen met Odoo!

Analytic Accounting in Odoo
Erwin van der Ploeg 17 november 2015
Deel deze post
Labels