Analytische boekhouding in Odoo

Verbeter uw data-analyse

Hoe je met analytische rekeningen in Odoo je data-analyse kan verbeteren.

Zou het niet fantastisch zijn als je, je financiële beslissingen kan nemen op feiten in plaats van op gevoel?

Als je eenvoudig je gegevens kan analyseren? Wil je eenvoudig inzicht in kosten en opbrengsten, in een gezamenlijk overzicht, dan wordt het tijd om analytische rekeningen te gaan gebruiken in Odoo

Analytische rekeningen is een standaard functionaliteit van Odoo en kan eenvoudig worden toegevoegd aan je Odoo boekhouding.

Wat zijn analytische rekeningen?

Maar wat zijn analytische rekeningen precies en wat kan ik ermee? Analytische rekeningen zijn ontwikkeld om financiële mutaties te bundelen. Door zowel kosten mutaties als opbrengst mutaties te bundelen in een analytische rekening kun je een eenvoudig een financiële rapportage maken van deze analytische rekeningen. Analytische rekeningen zijn bijvoorbeeld:

  • Projecten
  • Afdelingen
  • Verkoopkosten
  • Marketingkosten
  • Ziektekosten
  • etc.

Natuurlijk kun je overzichten verkrijgen op je grootboekrekeningen, maar deze lenen zich niet zo goed voor gedetailleerde rapportages. Analytische rekeningen zijn onafhankelijk van de boekhouding, maar bevatten wel de financiële gegevens die je nodig hebt om je bedrijf te kunnen sturen.

De eerste stap

De eerste stap bij het gebruikmaken van analytische rekeningen is bepalen waar je precies meer inzicht in wilt hebben. Hierboven heb ik enkele voorbeelden genoemd, maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden om je financiële rapportages te verbeteren met analytische rekeningen. Vervolgens maak je algemene analytische rekeningen aan en je kunt klant specifieke analytische rekeningen maken (voor bijvoorbeeld projecten).

Als je de analytische rekening hebt aangemaakt activeer je in de Odoo pakket instellingen waar je deze analytische rekening wilt gebruiken. Standaard wordt bij urenregistratie al geboekt op analytische rekeningen. Maar je kunt ook de analytische rekeningen activeren voor inkopen en verkopen.
Door bij iedere financiële transactie op te geven voor welke analytische rekening deze is (ten baten of ten laste) krijg je op je analytische rekening een overzicht van alle kosten en opbrengsten en zo een bruto rendement. 

Analytische rekeningen werken ook uitstekend bij het factureren van verwerkte uren op bijvoorbeeld een contract of project. Uren worden geboekt op de analytische rekening tegen kostprijs. Vervolgens worden de verwerkte uren gefactureerd aan de klant en deze opbrengst komt ten goede aan de analytische rekening en geeft dus weer een rendement overzicht.

Hulp nodig?

Je ziet dan analytische rekeningen een handig instrument is om meer inzicht te krijgen in je financiën? Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij het inrichten van Odoo analytische rekeningen. Neem contact op met Odoo Experts. Wij zijn er om je te helpen met Odoo!

Analytische boekhouding in Odoo
Erwin van der Ploeg 17 november 2015
Deel deze post
Labels