Odoo vs Magento en Wordpress

Odoo is één van de vele spelers op de markt van websitebouwers. We zetten de verschillen tussen de belangrijkste spelers op een rijtje.

Odoo

Odoo heeft net als WordPress, Magento and WooCommerce de juiste tools in huis voor het maken van een website of een complete webshop. De Odoo websitebouwer maakt het mogelijk om op basis van kant-en-klare bouwblokken een website te bouwen. Technische kennis is hiervoor niet nodig. WordPress, Magento and WooCommerce zijn soortgelijke platformen, maar er zijn ook zeker belangrijke verschillen. 

WordPress

WordPress kan in hoge mate worden aangepast aan bijna alle behoeften van het websitegebruik. Het kan zowel autodealers als blogs, nieuwssites en e-commerce winkels aan. Geavanceerde functies zoals e-mailmarketing en A / B-testen moeten echter afzonderlijk worden aangeschaft. 

Magento

Odoo en Magento zijn beide websitebouwers, maar ze tonen grote verschillen in aanpak. Odoo kiest voor een alles-in-één aanpak, waarbij tientallen modules voor bedrijfsbeheer worden gebundeld in één platform. Odoo-functionaliteit of de Odoo-modules die worden geleverd, zijn bijvoorbeeld niet beschikbaar in Magento. Om de functionaliteit binnen Magento uit te bereiden, kun je dit meestal doen door het schrijven van code.  Magento is een platform dat zich vooral richt op e-commerce. Dankzij de geavanceerde functies is het één van de meest gebruikte e-commerce oplossingen. Magento is echter minder geschikt voor blogs of ERP-sites. Wel zijn er plug-ins waarmee de meeste e-commercetaken gemakkelijk geïntegreerd kunnen worden.

WooCommerce: WooCommerce is een plug-in voor WordPress die van elke WordPress-site een robuuste online winkel kan maken. Er zijn honderden gratis en betaalde extensies die geavanceerde e-commerce-functionaliteit bieden. Dit zijn onder meer betalingsproviders zoals Stripe en PayPal, evenals verzendproviders zoals UPS.

Achter de schermen: ontwikkeling

Odoo: Odoo-ontwikkelaars gebruiken Python en PostgreSQL. Python is de vierde populairste programmeertaal voor ontwikkelaars.

WordPress: WordPress gebruikt PHP en MySQL. PHP staat op de 9e plaats op de TIOBE-index en biedt volop kansen om ontwikkelaars te vinden.

Magento: Ook Magento bouwt op PHP en heeft een zeer actieve ontwikkelaarsgemeenschap. Er zijn wereldwijd meer dan 150.000 Magento-ontwikkelaars. De Magento Communityforums hebben meer dan 286.000 leden.

WooCommerce: Open-Source WooCommerce-plug-in heeft meer dan 350 kernontwikkelaars. Daarnaast zijn er miljoenen PHP- en WordPress-ontwikkelaars, velen van hen met WooCommerce-ontwikkelervaring.

Prijzen

Odoo: Met Odoo kun je al gratis een website maken met de 1 app gratis licentie. Hierdoor zijn de licentiekosten van Odoo minimaal. Als je meer wil betaal je ongeveer € 30 à € 40 per maand. Bijkomend voordeel is dat je website ook via Odoo gehost kan worden. Laten we verder kijken naar de overeenkomsten en verschillen tussen Odoo websitebouwer en andere Open Source platformen.

WordPress: De Open-source versie van softwarepakket is volledig gratis. Hosting of extra services van WordPress.com beginnen vanaf 4 euro per maand.

Magento: Magento Open-Source biedt een gratis optie voor het bouwen van een online winkel. Magento Commerce Starter kost maandelijks USD 2.000. Magento Commerce Pro begint bij $ 3.417 per maand.

WooCommerce: WooCommerce is gratis. Hierdoor kunnen bedrijven van elke omvang hun online winkel gemakkelijk en goedkoop bouwen. Extensies die verschillende functies bieden, zijn gratis of betaald beschikbaar in de extensiewinkel.

Marktaandeel

Odoo: Odoo heeft 5 miljoen gebruikers. ERP-functies maken Odoo tot een populaire websitebouwer.

WordPress: WordPress ondersteunt 29% van de internetwebsites. Het blijft groeien, met elke maand 84,9 miljoen nieuwe berichten op WordPress-sites.

Magento: Meer dan 300.000 bedrijven gebruiken Magento over de hele wereld. Door ontwikkelaars over de hele wereld, zijn nieuwe e-commerce-ontwikkeling constant beschikbaar zijn voor gebruikers.

WooCommerce: WooCommerce heeft meer dan 37 miljoen downloads. Schattingen van het marktaandeel van WooCommerce variëren van 15% tot meer dan 45%. Onnodig te zeggen dat het nog steeds een van de sterkste e-commerceopties is. 

Naarmate de eisen en wensen toenemen, nemen ook de mogelijkheden binnen Odoo toe. Odoo bevat geavanceerde functies zoals e-mailmarketing en A / B-testen die rechtstreeks uit de doos werken. Dit geeft gebruikers een eenvoudigere manier om deze geavanceerde functies te gebruiken dan wanneer deze via diverse plug-ins of als maatwerk ontwikkeld moeten worden.

Ook benieuwd naar de mogelijkheden van Odoo Websitebouwer voor je bedrijf? Neem dan gerust contact met Odoo Experts B.V. op. Wij helpen je graag verder op weg. 

Odoo vs Magento en Wordpress
Odoo Experts 13 november 2020
Deel deze post