Slimme recepturen en naadloos voorraadbeheer

Breatec's succesverhaal met Odoo Experts

Slimme recepturen en naadloos voorraadbeheer - Breatec's succesverhaal met Odoo Experts

De mensen achter Breatec hebben allemaal een bakkersachtergrond. Maar in het Brabantse Nieuwkuijk rolt geen brood van de band. Wel actieve enzymen. Met Odoo Experts is het gelukt om die in de voorraad exact in toom te houden. 

“Maak een deeg van bloem, water, gist en zout, en stop het in de oven”, zegt Frank de Goeij, RD&A Director bij Breatec. “Na een uur heb je een kakelvers brood. Na een dag heb je een baksteen. Met onze broodverbetermiddelen blijft het brood vers.” Breatec is specialist in broodverbetermiddelen voor de bakkerijindustrie. Het bedrijf is wereldwijd actief voor alle bakkerijproducten die je maar kunt opnoemen. De verbetermiddelen bestaan uit verschillende componenten waarvan de specifieke samenstelling ervoor zorgt dat het product langer vers blijft, meer volume heeft, of een fijnere structuur, om maar een paar verbeteringen te noemen. “Enzymen zorgen voor 80 procent van onze dagelijkse zaken”, zegt Frank de Goeij. “Niets engs, hoor. Enzymen zitten ook in je lichaam. Zij zorgen ervoor dat je lichaam de moleculen vrijmaakt om energie te maken. Die technologie passen wij toe in de bakkerij.”

Voortdurend toetsen

“Elk bedrijf actief in de voedingsmiddelenwereld werkt op basis van een bepaalde receptuur”, legt Frank de Goeij uit. “Die receptuur bestaat uit verschillende percentages aan componenten. De samenstelling van die percentages is altijd gelijk en vormen samen 100 procent. Wij maken met enzymen een verbetermiddel, maar die enzymen werken niet steeds hetzelfde. De werking van een enzym wisselt en daar moeten wij in onze receptuur rekening mee houden. Onze klanten willen één dosering, één receptuur. Aan de achterkant moeten wij dus voortdurend toetsen hoe actief een enzym is en hoeveel procent van de andere componenten we moeten toevoegen voor een optimaal en gestandaardiseerd eindproduct.”

Excel was de vorige oplossing

“Voorheen losten we dat op met zware Excel sheets”, legt Frank de Goeij uit. “Deze sheets waren niet gekoppeld aan de actuele voorraden. Je moest dus bij het voorbereiden van een receptuur de actuele voorraad in acht nemen, naast het selecteren van de producten met de juiste activiteit. Deze taak is kritisch voor ons bedrijf en maakt ons uniek. Het was noodzakelijk om dit proces efficiënter in te richten. Enerzijds besparen we tijd maar het is ook fundamenteel omdat het wel allemaal goed moet blijven gaan!” 

“We zijn al jaren bezig om dit van de grond te krijgen, dus dat het nu gelukt is, is niet alleen een enorme opluchting voor ons maar voor de hele Brain Group”

Frank de Goeij, RD&A Director bij Breatec Frank de Goeij, RD&A Director bij Breatec


Absurde impact

“Wat we nu met Odoo Experts voor elkaar hebben gekregen is alles in één systeem, één voorraadbeheer en één plek om te reserveren. Als de voorraad klopt en dan maakt het niet uit uit hoeveel componenten het broodverbetermiddel bestaat, dan kunnen wij in vijftien seconden tot een minuut het recept maken. De IT-oplossing van Odoo Experts levert ons een absurde impact. We zijn al jaren bezig om dit van de grond te krijgen, dus dat het nu gelukt is, is niet alleen een enorme opluchting voor ons, maar voor de hele Brain Group, het Duitse biotechbedrijf waartoe wij sinds vorig jaar behoren. Er zit veel tijd in het maken van recepten. Het is waanzinnig dat dit in het Odoo ERP-pakket gebouwd kon worden. Het klinkt misschien niet zo ingewikkeld, maar het is uniek dat dit in een softwarepakket kan. Een systeem dat continu, real time, de voorraad bijhoudt in een proces waarbij reserveringen in de voorraad voortdurend alle kanten op gaan.” “We wisten dat het moeilijk zou worden”, zegt Erwin van der Ploeg, Senior Consultant Odoo Experts. “Het is ons gelukt door nauwe samenwerking met Breatec. Zij hebben direct ingezien dat je niet vanaf moment één kunt verwachten dat je alles begrijpt. Je moet vertrouwen geven en het samen stapsgewijs aanpakken.” 

Nog meer uit Odoo halen

“Ik maak altijd het voorbeeld van de fietsenmaker”, zegt Frank de Goeij. “Die kan heel goed met het standaard Odoo-pakket over weg. Hij pakt twee wielen, een zadel en frame en dan gaat die een fiets maken en verkopen. In de voedingsmiddelenwereld hebben we te maken met andere eisen. Wij hebben verschillende checks die we moeten doen op allerlei vlakken. Dus het stukje receptuurberekening is fantastisch, maar we merken dat we in Odoo ook nog zaken missen als we al onze administratie in Odoo willen onderbrengen, zoals toegangsrechten en certificaten voor onze klanten. Dat zijn de vervolgstappen waar we nu mee aan de slag gaan om nog meer uit Odoo te halen.”

“Odoo is geen nichepakket”, legt Erwin van der Ploeg uit. “Bij Odoo werken 400 programmeurs aan de ontwikkeling van functionaliteiten. Je kiest met Odoo voor een ERP-pakket dat zich sterk blijft door ontwikkelen en daar moet je zelf de niche bij maken. Maar dan heb je het ook precies zoals je het hebben wil.” “Of wij met Odoo Experts onze IT-partner voor het leven hebben gevonden? Herhaalt Frank de Goeij de laatste vraag. “Zo voelt het wel. Odoo is een ideaal pakket om mee te beginnen. Het werkt heel intuïtief. Kijk hoe het eruit ziet. Daar krijg ik energie van zonder dat er een enzym aan te pas hoeft te komen.”

Wil je alles van Odoo weten, maar dan eenvoudig?

Met Odoo hou je het simpel! We sturen het je wel per mail 😊


Slimme recepturen en naadloos voorraadbeheer
Erwin van der Ploeg 13 juni 2023
Deel deze post
Onze blogs