Circular IT Holding B.V.

Circular IT Group tilt duurzaamheid en IT naar een hoger niveau met de implementatie van een compleet Odoo ERP-systeem door Odoo Experts. Een revolutionaire stap vooruit voor circulaire IT in meerdere landen.

Sector
Groothandel
Scope
CRM en Verkoopbeheer Boekhouding en Financiën Voorraadbeheer, Inkoop en Logistiek Productie, Kwaliteit en Onderhoud Projectmanagement Personeelszaken (HR) Marketing Helpdesk en Klantenservice Documentbeheer Rapportage en Analyse Integraties en API's Multi Company
Grootte
100+ Gebruikers
Landen
België Denemarken Nederland Singapore Verenigd Koninkrijk

Waarde in Circulaire producten?

Maxicom's inventieve ERP aanpak met Odoo Experts

De waarde bepalen van een partij gebruikte IT-apparatuur zonder dat je een uitgebreide test hebt kunnen doen? Voorraad inkopen waarvan de echte waarde voor de leverancier pas achteraf vastgesteld wordt? Klinkt logisch, maar hoe verwerk je deze handelwijze in je voorraadbeheer? Hoe verwerk je een artikelwaarde en een inkoopfactuur? Odoo Experts maakte het mogelijk.


25 jaar geleden begon Patrick de Vreede (Founder van Maxicom Distribution IT) netwerkapparatuur uit de elektronische afvalberg te redden en het een tweede leven te geven door het op te knappen. Ze groeiden in 2021 uit tot een serieus bedrijf met 60 medewerkers en maken sinds medio 2022 deel uit van Circular IT Group. Naast Maxicom behoren tot deze groep ook Aliter Networks, NEG-ITsolutions, CTC IT Solutions, iUsed, Stichting ITdonations, iRENT, TellusRem, emXcore en CTG Circular.


Specialist in refurbishing

“Maxicom is een specialist in refurbishing van IT-apparatuur, net als de andere partners in de Circular IT Group”, zegt Patrick de Vreede. “Al deze bedrijven maken het mogelijk dat IT- hardware langer kan worden gebruikt. Het verlengen van de levensduur van IT-hardware helpt direct de CO₂-uitstoot te verlagen, want er hoeft minder geproduceerd te worden. In onze beginjaren zagen we dat er veel werd weggegooid omdat de techniek zich zo snel ontwikkelde. De ontwikkelingen op het gebied van hardware en software hielden geen gelijke tred met elkaar. Dat is nu anders. Er is meer besef bij bedrijven dat het hergebruik van IT-apparatuur milieuvriendelijker is. Het gaat niet alleen om het sparen van geld maar ook om circulariteit, het onnodig verbruik van grondstoffen.”


Zelf maken

“We hebben altijd ons eigen software development gedaan omdat wat we nodig hadden alleen deels beschikbaar was via de grote softwarehuizen. Dan praat je over tonnen euro’s per jaar aan onderhouds- en implementatiekosten. De softwarepakketten die onder dit marktsegment zitten, zijn prijstechnisch interessant maar gericht op een standaard bedrijfsvoering en zijn geen match met onze bedrijfsvoering die vraagt om slimmere software. Er zat eigenlijk niets tussen. Daarom waren we genoodzaakt om het zelf te maken. Maar met de snelle groei van het bedrijf werd het een steeds grotere verantwoordelijkheid en dat kon niet meer.”


Maxicom ging op zoek naar een open source ERP-systeem met mogelijkheden tot vrij programmeren met een sterke webbased database. “Odoo sloot perfect bij ons aan”, zegt Patrick de Vreede. “Plus Odoo is minimaal 75 procent goedkoper dan de grote merken. Goldpartner Odoo Experts gaf ons tijdens hun presentatie het vertrouwen met de meest ervaren Odoo-partner in zee te gaan.”


“De basisvraag van Maxicom was ‘Zorg dat de processen van onze software opgenomen zijn in Odoo en neem direct enkele verbeterpunten mee’”, vertelt senior Odoo consultant Bastiaan de Keijzer van Odoo Experts. “We hebben niet de schermen en de overzichten nagebouwd, maar wat we wel hebben gedaan is de processen nauwgezet in kaart gebracht. Hoe komt voorraad binnen en hoe gaan we dat in Odoo doen? Maxicom weet soms überhaupt niet wat er in een pallet zit, en of je er wel waarde aan toe mag kennen. Odoo vindt dat niet leuk. Die wil vanaf het begin exact weten wat je binnenkrijgt, want dan kun je het op de juiste manier verwerken.”


De Odoo-partner moet je behoeden voor de verkeerde route en afslag. Blijf dicht bij de bron en laat je niet verleiden tot te veel maatwerk. Odoo experts heeft ons geholpen om zo dicht mogelijk bij de Odoo basis te blijven.

Patrick Vreede Patrick de Vreede, COO


Dicht bij de basis blijven

“Ik wilde van alles en had geen idee hoe Odoo werkte”, vertelt Patrick de Vreede. “Odoo Experts is een volwassen partner die ons door menig pijnpunt heen heeft gesleept. Tegen iedereen die met Odoo aan de slag gaat, zeg ik ‘bereid je voor, want het is geen makkelijke weg’. Juist omdat Odoo opensourcesoftware is. Alles kan maar je kunt ook dingen verkeerd doen en achteraf te moeilijk maken. De Odoo-partner moet je behoeden voor de verkeerde route en afslag. Blijf dicht bij de Odoo bron en laat je niet verleiden tot te veel maatwerk.


“Circular IT Group bestaat inmiddels uit 300 medewerkers en dat maakt het mogelijk om intern enkele Odoo Studio developers op te leiden”, legt Patrick de Vreede uit. “Die kunnen in de toekomst zelf kleine aanpassingen doen. De Odoo partner zetten we in voor de grote veranderingen en upgrades naar nieuwe versies.”


Durft stappen te zetten

“Odoo doet elk jaar weer een stap vooruit met nieuwe functionaliteiten”, vertelt Patrick de Vreede. “Zo dynamisch zijn andere softwarepakketten vaak niet. Odoo durft stappen te zetten in vooruitgang en daar draait het bij Maxicom en Circular IT Group ook allemaal om.”


Meer weten over de Maxicom en Circular IT Group

https://circularitgroup.com


https://maxicom-it.eu